Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Od doby, kdy Andrej Babiš koupil MAFRU, uplynulo už 10 let

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Od Babišova „slavného” statusu ohlašujícího nákup mediálního domu MAFRA uplynulo už 10 let. 10 let, během kterých prakticky přestala existovat rovná politická soutěž a proměnila se podoba médií i nezávislé žurnalistiky v Česku.

Andrej Babiš už dekádu dokazuje, že se svá média nestydí zneužívat k ohýbání reality, manipulaci s veřejným míněním a sbírání politických bodů. Podle časopisu Reportér mu navíc koupě médií výrazně pomohla v rozjezdu jeho politické kariéry. Zatímco ještě v květnu 2013 naměřil STEM Babišově hnutí 0,4 procenta preferencí, už o pět měsíců později, v říjnových volbách, získalo ANO 18,65 procent a tedy i 47 poslaneckých křesel. A výhod nekonečné volební kampaně ve svých médiích Babiš využívá dodnes.

Změna je ale konečně na dohled. Sněmovna minulý týden schválila návrh zákona, který přísněji ošetřuje střet zájmů politiků, a který jim vlastnictví médií (zatím vyjma těch internetových) zakazuje. Najít si skulinku v zákoně, a neděláme si iluze, že by to Andrej Babiš aspoň nezkusil, tak bude přece jen o kus složitější. Novelu musí ještě posoudit Senát a zřejmě i Ústavní soud. Pokud ale vejde v platnost, měl by Babiš mít dvě možnosti: svůj mediální dům prodat, nebo se vzdát poslaneckého křesla.

To, jestli se případným prodejem Babišova mediálního impéria narovná politická soutěž, nebo jestli by šel i nový kupec majiteli hnutí ANO na ruku, nevíme. I přes tyto otazníky je ale přísnější omezení střetu zájmů velmi důležité. Pomáhá totiž zřetelněji vymezit hranice demokratického hřiště, které politici zkrátka nesmí překračovat.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku