Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Obstrukce a jejich možné zneužití

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Blokovat konkrétní zákon a blokovat chod celé Sněmovny je rozdíl.

Obstrukce jsou v parlamentní demokracii tradičním postupem opozice. Jejich zneužívání má ale své limity, tak jako zneužití jakéhokoliv jiného demokratického institutu.

Tlak parlamentní menšiny se nesmí stát diktátem

Obstrukce je míněna jako krajní nástroj vyjádření menšiny a je dobře, že existuje. Je to totiž legitimní demokratický nástroj v procesu přijímání zákonů, který dává menšině možnost hlasitě upozornit na své zájmy a postoje.

Zneužívání obstrukcí je však drahé a neefektivní a ve svém důsledku může vést k diktátu menšiny. Tedy těch, kteří volby nevyhráli. Představme si situaci, kdy opoziční strana bude obstruovat celé čtyři roky a vítězná většina tak nebude moci vůbec vládnout. Občané by v takovém případě platili vysokou cenu v podobě nefunkčního státu.

Blokovat konkrétní zákon je něco jiného než blokovat chod celé Sněmovny

SPD včera obstrukcemi nedovolila schválit ani program schůze Sněmovny. Občané tedy ani neví, proti kterému zákonu se Tomio Okamura staví. Je to korespondenční volba? Pandemický zákon? Nebo snad nechce vydat Andreje Babiše potřetí k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo?

I když byly v minulosti obstrukce opozičních stran také dlouhé, blokovaly právě konkrétní návrhy zákona nebo proceduru přijímání jednoho zákona. SPD ale prostřednictvím svého předsedy neblokuje konkrétní zákon, ale rovnou fungování celé Sněmovny. Jenže bez fungujícího parlamentu se parlamentní demokracie neobejde.

Budeme si muset zvyknout na to, že se z krajního nástroje stane v rukou současné opozice běžný nástroj permanentní a nekonstruktivní stranické kampaně?

Diskuze o podobě a limitech obstrukcí je žádoucí

V posledních týdnech jsme svědky blokování celodenních jednání Sněmovny, tedy fungování Sněmovny jako takové, a tím pádem i útoku na základní princip zastupitelské demokracie - vládu většiny. Proto se množí úvahy o vysokých nákladech (a to bohužel ne jen finančních), které s sebou obstrukce nesou, i o možném omezení obstrukcí. Například ve Velké Británii je jejich bezbřehé nadužívání limitované již dlouhou dobu. Řečníci tak nemohou mluvit neomezeně dlouho či mnohokrát za sebou. A je nepředstavitelné, aby diskuze, a to i ta obstrukční, nebyla k tématu. Řečník tedy nemůže předčítat z papíru telefonní seznam nebo básně. Musí mluvit k věci a z patra.

K demokracii patří jak diskuze, tak i konflikt vedený slušně a bez násilí. Vyjádření nesouhlasu a vzájemný rozhovor nás posouvá dál. A formou vyjádření názoru jsou i obstrukce. Ty ale v tuto chvíli vzbuzují více otázek než odpovědí. Proto je potřeba začít mezi stranami, občany a odborníky mluvit o limitech a nákladech obstrukcí. A tento hovor vést, pokud možno, na úrovni a ne jen jako formu stranické kampaně.

I tohle je důležitý úkol pro novou vládu a občanskou společnost.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku