Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Nový zákon o střetu zájmů neřeší zásadní problémy

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Dnes nabývá účinnosti novelizovaný zákon o střetu zájmů. Místo původního návrhu komplexnějšího řešení však jde jen o jakousi minimalistickou verzi novely, která neošetřuje ani vlastnictví médií politiky, ani možnost čerpat přes firmy dotace nebo dostávat veřejné zakázky. Co tedy vlastně novela upravuje a v čem je problém?

Původní návrh novely, jehož autorem je hlavně Jakub Michálek (Piráti), měl politikům zakazovat vlastnit mediální domy nebo zamezit tomu, aby členové vlády čerpali dotace a zakázky, o kterých sami rozhodují. Vládní koalice ale z tohoto návrhu posléze ustoupila a dle svých slov jej vyměnila za “odblokování Sněmovny”, za které mohou nepřiměřeně dlouhé obstrukce současné opozice v čele s hnutím ANO. Přijata tak byla novela jiná, omezenější a značně nefunkčnější.

Poslanci ANO zkrátka nechtěli nechat projít zákon, který by ohrozil hlavně jejich šéfa a přeborníka ve střetu zájmů Andrej Babiše. Proto přišli se svou vlastní, spíše kosmetickou, verzí novely. Na šéfa ANO je tak zákon o střetu zájmů zase krátký a celkově nijak neposiluje kontrolu veřejnosti nad vrcholnými politiky. A to i přes to, že se tato kontrola v posledních letech ukázala jako velmi potřebná.

Novela zákona má ještě další problém. Je jím POKUTA ZA ZVEŘEJNĚNÍ MAJETKOVÝCH PŘIZNÁNÍ POLITIKŮ. Ta totiž v podstatě omezuje možnost veřejnosti kontrolovat, jak politici nakládají s majetkem. Zveřejnění informace o majetku politiků je nyní možné jen v případě, že je zde podezření na případné porušení povinností veřejného funkcionáře. Jinak může být za zveřejnění informace uložena dotyčnému pokuta až ve výši 50 tisíc. Jinými slovy tedy média nebo protikorupční organizace nemohou zveřejnit, kolik si vrcholní politici vydělali a co si za peníze nakoupili.

Tato úprava zákona tak naopak oslabuje možnost kontrolovat vrcholné politiky, na což má veřejnost, která je volí, neoddiskutovatelné právo. Novela zákona je z hlediska odstranění střetu zájmů politiků zcela nedostatečná. Přišli jsme tak o možnost mít komplexní zákon, který by mohl konečně odstřihnout Andreje Babiše od jeho mediálního impéria, od neprávem čerpaných dotací a přiklepávání veřejných zakázek svým firmám, a který by mohl i jiným mocichtivým oligarchům zabránit v unášení státu.

Navíc, v tuto chvíli nevíme, zda přijetí nedostatečně upraveného zákona skutečně povede k ukončení obstrukcí a urychlení legislativních procesů ve Sněmovně. Víme jen to, že novela zákona zásadní problematiku střetu zájmů politiků neřeší.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku