Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Nezadržitelně rostoucí státní dluh aneb schováme vše za pandemii

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Programy na podporu lidí a oborů zasažených pandemií nefungují uspokojivě ani po roce, kdy tu pandemii a opatření máme. Schodek státního rozpočtu přitom v minulém roce dosáhl rekordních 367 miliard. Jak je to vůbec možné? Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) přináší část odpovědi.

Výdaje státního rozpočtu meziročně narostly o 291 miliard, minimálně 147 miliard z toho ale nesouviselo přímo s pandemií. Více než polovina nárůstu výdajů šla na běžné výdaje státu, na plošný jednorázový příspěvek důchodcům či oddlužení nemocnic.

Pandemie tak podle prezidenta NKÚ Miloslava Kaly není jediným důvodem neuspokojivého stavu veřejných rozpočtů a jen umocnila problémy, kterými naše země v oblasti nakládání s veřejnými prostředky trpí dlouhodobě.

Veřejné finance nebyly připraveny na zpomalení ekonomiky, které bylo patrné už před příchodem zdravotní krize, na což vládu NKÚ opakovaně upozorňoval. Podle výroční zprávy za minulý rok se na propadu podílely nižší příjmy, chybějící úspory i vyšší výdaje státu.

Vysvědčení, které vláda od NKÚ za minulý rok dostala, není dobré. Jaké jsou vyhlídky do budoucna?

Na rok 2021 sněmovna schválila deficit ve výši půl bilionu. Už teď ale ministryně financí Schillerová upozorňuje, že vystačí jen do poloviny roku. V minulých letech ekonomického růstu totiž vláda jenom utrácela, netvořila rezervy a navíc svými populistickými kroky naopak nadělala díry v příjmech. Například tzv. daňovým balíčkem, který zrušil superhrubou mzdu, aniž by reflektoval, jak na tom veřejné finance jsou, a který představuje 80 miliardový výpadek příjmů v tomto roce.

Populismus a nekompetentnost při správě veřejných financí ohrožují jejich stabilitu a tím pádem i budoucnost ČR. Zatímco v roce 2019 byl podíl státního dluhu 28,5 % HDP, v roce 2020 se meziročně zvýšil na 36,5 % HDP. ČR je sice stále jedna z nejméně zadlužených zemí EU, ale tempo zadlužování máme dnes jedno z nejrychlejších. Výhledově to pro nás znamená možné zvýšení daní a taky vyšší inflaci.

Ozdravení veřejných rozpočtů však nezaplatí premiér Babiš ani ministryně Schillerová, kteří za jejich stav nesou odpovědnost. Jejich lehkomyslnost si odskáčeme my všichni a nová vláda po té předchozí zdědí taky pořádnou zátěž.

Do voleb zbývá 184 dnů. Pojďme si zvolit do čela lidi, kteří nebudou dělat jen další a další přešlapy. Už jen náprava těchto a skutečná změna bude na dlouho.

#rokzmeny

Zdroj: nku.cz Zdroj fotky: facebook Aleny Schillerové

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku