Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Neodvolatelný ombudsman Křeček: Proč mají poslanci svázané ruce?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Kontroverzní chování ombudsmana Stanislava Křečka, které znevažuje úřad veřejného ochránce práv, znovu otevírá velmi podstatné otázky. Co vůbec činnost veřejného ochránce práv obnáší a proč je rezignace jediná možnost, jak může ombudsman opustit svůj post?

Role ombudsmana je v naší společnosti nepostradatelná. Hájí ty, kteří nenašli zastání jinde, čímž přispívá ke všeobecné solidaritě a empatii. Často výrazně usnadňuje soudní procesy a je podporou právního státu. Proto je ohromně důležité, kdo tento úřad reprezentuje a zajišťuje jeho chod. Ombudsman, respektive celý úřad jako celek, mnohokrát zabránil bezpráví, kterému byli občané vystaveni.

Ombudsmana do jeho funkce dosazuje Poslanecká sněmovna a veřejný ochránce práv je ze zákona neodvolatelný. To ve zkratce znamená, že poslanci zvolí na šest let člověka, který tuto velmi důležitou a váženou roli bude naplňovat bez možnosti jej odvolat. A odvolat jej nelze ani v případě, že ombudsman svůj úřad nevede řádně a nehájí lidská práva všech občanů bez rozdílu. Což je případ nynějšího ombudsmana Stanislava Křečka…

  • Stanislav Křeček tak v současné chvíli může funkci ombudsmana opustit pouze tehdy, pokud sám rezignuje. A ačkoliv se už nějakou dobu diskutuje o změně zákona, která by umožnila poslancům v krajních případech ombudsmana odvolat, je dost možné, že funkčního období Stanislava Křečka, kterému zbývají ještě 4 roky, se novela nedotkne.
  • Zároveň to, že politici ze zákona nemohou ombudsmana odvolat, má své jasné opodstatnění. Zákon tak zaručuje nezávislost ombudsmana na politických silách a státu. Právě proti těm ombudsman často zastupuje běžné občany. Zákon ovšem počítá s tím, že veřejný ochránce práv bude dodržovat i nepsaná pravidla a morální zásady. A ani to se v případě Stanislava Křečka neděje.

Hodí se připomenout, že za to, kdo stojí v čele úřadu ombudsmana, jsou do velké míry odpovědní právě politici. Stanislava Křečka (mimochodem nominanta Miloše Zemana) dostali před dvěma lety do čela úřadu poslanci ANO, SPD, KSČM a části ČSSD. I přesto, že už tehdy zaznívala ostrá kritika a varování veřejnosti i odborníků, že Stanislav Křeček není vhodným adeptem na ombudsmana. Většina tehdejších zástupců ve Sněmovně však tyto hlasy ignorovala a Stanislava Křečka zvolila.

Zvolení Stanislava Křečka do čela úřadu ombudsmana jsme už před dvěma lety ostře kritizovali i my a stále jsme toho názoru, že tento člověk roli ombudsmana nenaplňuje a že svým jednáním znevažuje základní principy a poslání tohoto úřadu. A jako zástupci občanské společnosti opakujeme naši žádost a vyzýváme Stanislava Křečka k rezignaci.

Pokud s námi souhlasíte, šiřte tuto výzvu dál.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku