Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Neodsuzujme Rusy a Bělorusy místo Putina

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Válka na Ukrajině vyvolala už v prvních dnech velkou solidaritu a také nebývalou jednotu Čechů. Všichni se snažíme Ukrajincům pomoci a ohledně podpory nezávislé Ukrajiny se nakonec překvapivě shodla i naše politická reprezentace. Což se v posledních letech jevilo jako nepředstavitelná věc. Nezbývá než doufat, že se nám tuto jednotu ještě v budoucnu podaří využít.

Kromě solidarity a velké vůle pomáhat se ale bohužel u mnoha lidí vzedmul i hněv namířený proti občanům pocházejícím z Ruska a Běloruska. V tuto chvíli tedy musíme jasně říct: odsuzujeme Putina a jeho režim, nikoliv rusky mluvící občany.

Ne všichni Rusové a Bělorusové schvalují Putinovy kroky – proti jsou jak ti, kteří protestují ve své vlasti (i když vědí, že skončí ve vězení), tak ti, kteří žijí u nás. I tady se řada z nich účastní protestů a snaží se Ukrajině pomáhat. A mnoho Rusů a Bělorusů je u nás právě proto, že museli ze své vlasti uprchnout před diktátorskými režimy a hledají tady útočiště. Řada z těch, kteří v Rusku a Bělorusku zůstali, pak odejít nemůže.

Přesto se však rusky mluvící lidé setkávají v posledních dnech s urážkami a nepochopením. To navíc dopadá i na Ukrajince. Pro mnoho z nich je totiž ruština mateřským jazykem a ukrajinštinu od ruštiny u nás jen málokdo rozezná.

I Rusové a Bělorusové, podobně jako my a lidé jinde v Evropě a po světě, demonstrují proti válce na Ukrajině. Jejich protesty jsou však jiné než ty naše. Když se Rusové vydají na shromáždění či pokojně protestovat, čekají je tvrdé tresty. Za něco, co nám připadá samozřejmé, jsou surově zbiti a končí ve vězení. Zatýkáni jsou i staří lidé a děti. I přes to všechno Rusové vytrvale chodí do ulic, dávají najevo svůj nesouhlas s válkou a hájí svobodu Ukrajiny. Prokazují tak velkou odvahu. Podle serveru OVD-info (nezávislý lidskoprávní projekt) jen za minulou neděli policie zatkla při protiválečných protestech více než 4 600 lidí. Celkem už počet lidí zatčených při protiválečných shromážděních v Rusku překročil 13 500 osob. A protestů proti válce na Ukrajině se účastní i lidé v Bělorusku, kde prezident Alexandr Lukašenko tamní opozici tvrdě potlačuje.

Neodsuzujme tedy všechny Rusy a Bělorusy na základě kolektivní viny a neobracejme svůj hněv na všechny příslušníky daných národů. Historie nám už mnohokrát ukázala, že uplatňování předpokladu kolektivní viny nepřineslo nic dobrého. A že naopak, vede k perzekucím a nespravedlivému postihu celých skupin lidí.

Přejme si svobodu pro Ukrajince a demokracii pro Rusy a snažme se pomoci, jak můžeme.

Pokud chcete vyjádřit nesouhlas s plošným odsuzováním Rusů a Bělorusů, můžete svým podpisem podpořit výzvu Rekonstrukce státu zde.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku