Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Nejasnosti kolem majetkových poměrů Arenbergera

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Pan premiér si asi řekl, že nekvalitu ministrů zdravotnictví vyváží kvantitou. A tak máme už čtvrtého ministra zdravotnictví za posledních osm měsíců, a jde to od deseti k pěti. Skoro se zdá, že legitimací pro vstup do Babišovy vlády je pořádné mlžení a popírání svých vlastních slov, v tom lepším případě. Po samotném premiérovi či ministru vnitra se tak do svých vlastních lží zamotal i další z ministrů zdravotnictví Petr Arenberger. Ten musí hned na počátku své ministerské štace řešit nejasnosti kolem svých majetkových poměrů. Jak je možné, že má další ministr Babišovy vlády problémy tohoto rázu? Jaké jsou vůbec kvalifikační předpoklady k získání postu ministra zdravotnictví? Zdá se totiž, že spíše než cokoli jiného, je nejdůležitější vyhovět prezidentovi v distribuci Sputniku V, schopnost zapírat a mlžit, a jako bonus bývalé členství v KSČ. Na příkladu ministerstva zdravotnictví tak můžeme v přímém přenosu sledovat naprosté manažerské selhání Andreje Babiše, který v době krize mění ministry jak na běžícím páse a systematicky si znovu a opět volí špatného člověka.

A co že se stalo?

Minulý týden informovala Televize Seznam, že se Arenbergerovo sanatorium v posledních třech letech zapojilo do 38 klinických studií pro farmaceutické firmy. Podle zdrojů TV Seznam si tak sanatorium mělo přijít na příjmy v řádu mnoha milionů korun. Příjmy za klinické studie však Arenberger podle Seznamu ve svých majetkových přiznáních neuvádí. Dostává se tak do rozporu se zákonem o střetu zájmů. I když, jak víme, v této vládě není jediný.

Ministr zdravotnictví v reakci uvedl, že jeho daňové přiznání je v pořádku, neboť náklady na provedení klinických studií byly tak vysoké, že neexistoval zisk ke zdanění. Prý se věnoval studiím, které pro vinohradskou nemocnici nebyly rentabilní. Jenže to, že by Arenbergerovo sanatorium vypracovávalo pouze nerentabilní studie, označil opoziční poslanec a lékař Vlastimil Válek (TOP 09) za “krajně neobvyklé”.

To ale není konec “neobvyklých” skutečností v majetkových poměrech ministra. V majetkovém oznámení, které Arenberger o víkendu zveřejnil, a které předkládal hned po vstupu do vlády, totiž uvádí mnohonásobně větší majetek a příjmy než v předchozích letech. Včetně milionových příjmů, které ještě minulý týden rezolutně odmítal.

Sečteno a podtrženo, Arenbergerův majetek a příjmy by měly řešit příslušné orgány. Naopak ministr zdravotnictví by měl v době zdravotnické krize řešit výhradně životy a zdraví občanů, nikoliv svůj střet zájmů. Zdraví nás všech závisí na důvěryhodnosti a autoritě této instituce a jejího čelního představitele.

Příští vláda musí mít jiná kritéria pro výběr ministrů. Vyšší důvěryhodnost politiků, političek i jednotlivých institucí je nutnou podmínkou pro dobře fungující stát. S hnutím ANO to ale nepůjde. Podepište Výzvu demokratickým stranám a zavažte je k tomu, aby po volbách odmítly jakoukoli spolupráci s ANO, komunisty a extremisty. -> milionchvilek.cz/vyzva

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/petr-arenberger-vinohradska-nemocnice-klinicke-studie_2105061013_ako a https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/petr-arenberger-majetkove-priznani-prijmy-podnikani_2105112047_tzr

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku