Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Nejasné finanční dary ohrožují důvěru lidí i politiků. Posuneme se k průhlednějšímu financování všech politických stran?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Jednání Sněmovny o vyslovení důvěry nové vládě prodloužila mimo jiné debata o několika nejasných darech přijatých na účet hnutí Starostů a nezávislých. Na jejich případu se ukazuje, že zpřehlednění financování VŠECH politických stran je velké téma, které je potřeba akutně řešit a nastavit pravidla tak, aby se neprohlubovala nedůvěra v politiky.

Jednou z forem financování politických stran a hnutí jsou dary. Ty pak mohou přicházet nejen od jednotlivců, ale i od firem. A právě několik posledních firemních darů pro hnutí STAN, zvedá kritické hlasy, které se ptají, zda tyto dary nejsou jakýmsi příslibem politického vlivu pro dárce. Zkrátka jestli firma darující peníze nebude chtít za tento finanční příspěvek od politické strany nějakou protislužbu. Financování politických stran a hnutí z firemních zdrojů tuto otázku vzbuzuje vždy a mělo by být řešeno novelou zákona. O co konkrétně v tomto případě jde?

  • Na transparentním účtu STAN se po volbách objevilo několik statisícových darů od různých firem. Některé firmy jsou podle zjištění novinářů navzájem provázané stejnými lidmi - ti tedy teoreticky podporují STAN několikrát, jen pod jiným jménem firmy.

  • To zákon nezakazuje, ale to, že se dárce skrývá za různé společnosti, je z logiky věci podezřelé. Zároveň jedna osoba nebo firma může hnutí či politické straně za jeden rok poskytnout dar v maximální výši 3 milionů korun. Jenže takto rozdrobené finanční příspěvky daly dohromady částku vyšší než stanovené 3 miliony. Každopádně žádné z těchto podezření se ale zatím nepotvrdilo.

  • U několika firem s nejasnou vlastnickou strukturou vyvstalo podezření na možné napojení na zahraniční firmy (třeba na Kypru, který je “daňovým rájem”). To se ale také zatím nepotvrdilo.

  • Podle zákona však politické strany a hnutí nesmějí přijímat dary od zahraničních firem. A toto podezření zatím nebylo dostatečně vyvráceno.

  • U některých darů pak vyvstala pochybnost, zda je neposkytl podnikatel, který čelí trestnímu stíhání, či snad dokonce nepocházejí z trestné činnosti (obcházení daňové povinnosti).

  • Protože trestní stíhání je neveřejné, nemá žádný příjemce daru možnost, jak se o takové skutečnosti dozvědět. Zde si STAN i každý další příjemce daru musí počkat na výsledky práce policie a podle nich se pak zachovat.

PATRNĚ V MEZÍCH ZÁKONA, ALE STÁLE NETRANSPARENTNÍ

Dary pro STAN dost možná neodporují zákonu. Ostatně tuto otázku má řešit Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH), který je k tomu zákonem pověřen. To ale neznamená, že všechny přijaté dary z posledních měsíců jsou bez pochybností. O netransparentnosti se rozhodně mluvit dá. Sami Starostové a nezávislí ve svém “hodnotovém desateru” mluví o prosazování průhlednosti veřejného života, informovanosti občanů, potírání korupce a zneužívání moci. Snaha veřejnosti toto po politicích vymáhat, je tak zcela pochopitelná.

Tím se dostáváme k důležitému tématu, které řešení pro další podobné spory nabízí: ke zpřísnění podmínek pro financování politických stran a hnutí a posílení jejich vlastních vnitrostranických kodexů. Již dřívější kauzy několikrát ukázaly na to, že podmínky současného zákona lze snadno obejít a nástroje ke zjednání nápravy jsou slabé. Ostatně po zpřísnění zákona volají odborníci, političtí analytici i třeba koaliční Piráti.

Nová opozice navrhla vytvoření komise na prošetření nejasného financování hnutí. To ovšem ze zcela logických důvodů neprošlo. Kontrolu financování politických stran a hnutí má v gesci samostatný úřad, komise by jeho činnost jen zdvojovala. Návrh od poslanců ANO a SPD je navíc dost pokrytecký. Vzhledem ke své minulosti i stále probíhajícím kauzám poslanci ANO a SPD rozhodně nepatří k reprezentantům transparentnosti. Vzpomeňme na tolikrát omílané kauzy trestně stíhaného Andreje Babiše, Jaroslava Faltýnka, Jaroslavy Pokorné Jermanové, a nebo na závažná podezření ze zpronevěry peněz z účtů hnutí Úsvit (bývalého politického projektu Tomia Okamury). Zajímavé je i to, že celou kauzu “prošetřování” několika finančních darů pro STAN novinářům přihrála najatá marketingová agentura Bison & Rose, která odmítá sdělit, kdo ji pro tuto práci najal.

Vítáme prohlášení předsedy STAN a ministra vnitra Rakušana, který podporuje další prošetření problematických darů i jeho příslib, že dary, u kterých se prokáže, že byly přijaty od trestně stíhaných osob, hnutí vrátí. V jejich případě se jedná o dary v hodnotě několika set tisíc korun či maximálně 3 milionů. Hnutí ANO 2011 by však podle stejné logiky mělo vrátit 41 milionů korun, které dostalo od trestně stíhaného Andreje Babiše nebo společností, které vlastní.

P. S. Podrobněji si můžete téma prostudovat v textech, které najdete pod čarou. Článek Deníku N je pro Vás odemčen. :-)


Zdroje: Deník N, ČTK, Ekonomický deník, Transparentní volby, komentář Davida Klimeše

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku