Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

(Ne)zasahování do programu ČT dle radního Xavera

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Pan radní Veselý nechtěně prozradil, o co mu v Radě ČT ve skutečnosti jde. Na jednu stranu totiž správně poznamenává, že Rada nemůže zasahovat do programu veřejnoprávní televize. Na druhou stranu ale přiznává chuť „diskutovat o programové skladbě”. Co by tedy mělo být výsledkem takovéto „diskuze”, jestliže Radě rozhodování o programu nepřísluší? Znepříjemnit novinářům práci a vytvářet na televizi tlak, který by mohl vyústit až v odvolání generálního ředitele?

Tlak na ČT ze strany Rady se totiž v posledních dnech zásadně stupňuje. Na březnovém zasedání schválila Rada (i díky hlasu Xavera Veselého) usnesení, podle kterého generální ředitel Petr Dvořák porušil zákonem stanovené povinnosti, když osobně neodpověděl na stížnost diváků. Tím si Rada otevřela cestu k hlasování o odvolání generálního ředitele, pro které se v ní dost možná najde pohodlná většina - obzvlášť pokud poslanci dosadí na uvolněná místa „vhodné kandidáty”.

Téměř všichni kandidáti v užším výběru totiž patří mezi tvrdé kritiky České televize. To, že zvednou ruku pro odvolání jejího generálního ředitele, je tedy téměř jisté.

Boj o nezávislou Českou televizi se stupňuje. Ona „diskuze o programu”, kterou si Lubomír Veselý přeje, je součástí promyšlené strategie na zničení ČT. A hlasovací mašinérie v Poslanecké sněmovně teď nezávislosti ČT dost možná zpečetila osud. Jak kontroverzní jsou kandidáti, kteří mají reálnou šanci v Radě ČT usednout? Sledujte nás v příštím týdnu, představíme vám je.

#NezavislaMedia

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku