Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Nastavovaná kaše projednávání lex Dukovany ve Sněmovně

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Proruská zájmová koalice v Českém parlamentu se zítra opět pokusí prohlasovat zákon, který je ušitý na míru Rosatomu

Zítra bude Poslanecká sněmovna ve třetím čtení hlasovat o zákonu s krycím názvem „o opatřeních k přechodu České republiky k nízkouhlíkové energetice“, zkráceně a skutečně ovšem „lex Dukovany“. Zákon do Sněmovny doručila vláda v srpnu roku 2020. Vládní koalice s podporou KSČM se několikrát pokusila zákon protáhnout zrychleně legislativním procesem a pouze zásluhou obstrukčního jednání opozice se jí to zatím nepodařilo. Celé dlouhé měsíce opozice ale i odborníci zákonu vyčítají stejné velmi závažné chyby, které ohrožují bezpečnost i ekonomiku naší země. A celé dlouhé měsíce je zastánci přístavby v Dukovanech ignorují.

Naposledy před dvěma týdny se ministr Havlíček nechal slyšet, že k vypsání tendru na dodavatele jaderné elektrárny nejen nepotřebuje zákon a poslance, ale dokonce už ani vládu. Může prý nechat tendr vyhlásit sám. A minulý týden se proruská parta poradců prezidenta Zemana nechala slyšet, že by tendr měl být vypsán co nejdříve a stát by neměl vyloučit uchazeče z Číny a Ruska.

Ovšem podle průzkumu veřejného mínění si až tři čtvrtiny české veřejnosti nepřejí, aby se Rusko stalo dodavatelem elektrárny. A odborníci z jaderné komunity vyvracejí argument, že snad vyloučení dvou možných uchazečů z tendru by mohlo snížením konkurence navýšit cenu. Naposledy pak ministr zahraničí Petříček, ve snaze zabránit porušování posledních zásad demokratické vlády, napsal svému vládnímu kolegovi Havlíčkovi dopis, kterým se snaží odvrátit ho od realizace jeho „nápadu“ na obcházení vlády při vypsání tendru.

Projednávaný zákon má stále stejné nedostatky: ohrožuje naši geopolitickou bezpečnost a ohrožuje naši ekonomiku a peníze občanů na dlouhá desetiletí dopředu. Navíc se dnes ukazuje, že ČEZ v přípravě tendru nerespektuje bezpečnostní doporučení, k čemuž se zavázal při podpisu smlouvy se státem na jaře letošního roku.

Pojďte spolu s námi pozorně sledovat jednání k Dukovanům ve středu 3. března na webových stránkách sněmovny. Tento bod je na programu jako první. A jeho výsledek zohledněme v podzimních volbách.

Do voleb zbývá 219 dní.

Zdroj: Týdeník Respekt

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku