Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Násilí není názor

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Demokratická diskuze a svoboda slova je pro nás nedotknutelná. Způsob, kterým ji vyjadřujeme, však má své limity.

Každý má samozřejmě právo na to nesouhlasit, mít odlišné názory na konkrétní politiku, zákon či situaci a dávat svůj postoj najevo. Demokracie je na diskuzi a výměně názorů stavěna a může jí i celé společnosti prospět. Ale symbol šibenice určitě není součástí demokratické diskuze. Vyhrožovat násilím komukoli je za hranou slušnosti, etiky a mnohdy i zákona.

Maketa šibenice ani samopalu na ulici zkrátka nepatří. Nechme na právnících, policii a soudech, kdy se její použití rovná trestnému činu, kdy přestupku a kdy jen nevkusu, ale nedopusťme, aby se z podobných “transparentů” stala norma.

K používání symbolů násilí bychom neměli mlčet. Rolí politiků je podobné praktiky veřejně odsoudit. Rolí policie je zasáhnout, dochází-li k porušení zákona, a rolí nás všech je nebýt k tomu lhostejní.

Prožíváme velmi složitou dobu, která trvá již dva roky a pro každého z nás představuje velkou míru nejistoty. Musíme přijímat těžká rozhodnutí a vyrovnávat se s komplikovanými situacemi. Snažme se ale i za těchto okolností vyjadřovat svůj případný nesouhlas slušně a nenásilně. Ať už nesouhlasíme s kýmkoli a s čímkoli.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku