Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Napsali o nás: Nejzajímavější reportáže o křížích na Staroměstském náměstí

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Na výročí prvního oběti koronaviru, 22. března 2021, jsme namalovali na dlažbu Staroměstského náměstí bílé kříže. Za každou oběť pandemie jeden. O této akci se stále mluví v médiích po celém světě, ze Staroměstského náměstí se postupem času stalo pietní místo, které lidé navštěvují dodnes.

Nabízíme přehled těch nejzajímavějších článků z Česka i zahraničí:

ČESKO

Staroměstské náměstí pokryly tisíce křížů za oběti covidu. „Chceme ukázat na selhání vlády,“ vysvětluje šéf Milionu chvilek. Přečtěte si obsáhlý článek Deníku N od autorky Adély Skoupé.

O akci informovala také Česká televize, ať už ve svých reportážích, nebo na serveru kanálu ČT24.

Vedení města Prahy rozhodlo, že kříže ze Staroměstského náměstí nemusíme smývat, ale mohou tam dlouhodobě zůstat jako pietní místo. Vyjádření na facebookovém profilu starosty Prahy 7 Jana Čižinského.

Taťka Zdeněk, teta Jaruš. Lidé v slzách píší jména blízkých ke „covidovým” křížkům. Silná videoreportáž s příběhy lidí, kteří na Staroměstském náměstí zapálili svíčku za zemřelé rodinné příslušníky. Podívejte se na ni na serveru Aktuálně.cz.

Bílé kříže za oběti covidu dostávají konkrétní jména. Na Staromák přicházejí oběti zemřelých. O pietním místě své čtenáře informoval i deník Blesk

Editorial Erika Taberyho: Loučení je v našich životech důležitý rituál. I proto je třeba Milionu chvilek poděkovat. Čtěte v týdeníku RESPEKT.

Součástí akce malování křížů na Staroměstské náměstí bylo i podepisování otevřeného dopisu adresovaného Andreji Babišovi a jeho vládě zmařených životů. O tom, jak jsme dopis s více než 27 000 podpisy premiérovi předali, píše třeba Forum 24.

ZAHRANIČÍ

O křížích na Staroměstském náměstí se psalo nejen za hranicemi České republiky, ale také za hranicemi kontinentu. Nabízíme nejzajímavější články:

Americký deník The New York Times

Anglický deník The Independent

Světová agentura Reuters

Korejské noviny Chosun

Italský server Euronews nabízí i videoreportáž z náměstí

FOTOGALERIE

Podívejte se na fotogalerii ze Staroměstského náměstí na serveru Seznam Zprávy.

Kříže najednou dostávají jména a Staroměstské náměstí se tak mění v obří pietní místo. Velmi silná fotoreportáž týdeníku RESPEKT.

Náměstí s kříži zůstává zaplněno květinami, svícemi a nápisy jmen obětí covidu. Český rozhlas zachytil, jak lidé i po dvou týdnech nosí na pietní místo stále nové květiny a svíčky.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku