Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Naděje pro Bečvu a na Rok změny

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Milion chvilek pro demokracii dnes, v neděli 20. prosince, uspořádal protestní akci s názvem Světlo pro Bečvu. Katastrofu, která se na Bečvě udála, připomnělo tisíc voskových svíček vypuštěných ze břehu Střeleckého ostrova, laserová projekce na Karlově mostě i devět akcí v regionech. Lidé tak dali najevo, že ani tři měsíce po havárii kauzu nenechají vyšumět a že odmítají tento způsob vedení státu.

Stěžejním motivem celého happeningu byla světla. V několika symbolických rovinách znázorňovala, že je nutné si „posvítit” na řádné prošetření kauzy - k tomu posloužil zejména laserový nápis Bečva nevyšumí, jež je součástí průběžné kampaně Rok změny. Světla svíček pak značila zejména naději. Na to, že bude život v Bečvě obnoven, že budou přijata taková opatření, která podobným haváriím zabrání. Na to, že bude případ důkladně vyšetřen. A v neposlední řadě šlo o naději na normální stát, ve kterém se problémy řeší a nezametají pod koberec. O naději na změnu k lepšímu vedení naší země, která může nastat už příští říjen ve volbách - k čemuž bude spolek Milion Chvilek napomáhat kampaní Rok změny.

Součástí akce Světlo pro Bečvu je i prohlášení, ke kterému se připojily environmentálně orientované organizace Fridays For Future, Mladí Zelení a Univerzity za Klima. Text prohlášení je následující:

Tři měsíce po otravě řeky Bečvy jsme nespokojeni s laxním přístupem veřejných institucí ve věci této katastrofy, jež patří k největším ekologickým katastrofám v historii České republiky. Z tohoto důvodu:

  • Požadujeme, aby bylo objasněno, co se na Bečvě skutečně stalo. Viník musí být co nejrychleji odhalen a potrestán. Bez odhalení viníka bude jen obtížné obnovit důvěru lidí v instituce státu. A to i kvůli stínu, který na tyto instituce vrhá střet zájmů premiéra.
  • Nedopustíme, aby případ přírodní katastrofy desetiletí vyšuměl. Umrtvení Bečvy nesmí být zatemněno mlžením a lhaním odpovědných osob. Chceme vědět, proč státní instituce postupovaly pomalu a laxně.
  • Chceme znát odpovědi. Odpovědi na zásadní otázky veřejnosti stále chybí. Požadujeme, aby odpovědné osoby a instituce komunikovaly s veřejností a nezaklínaly se neexistujícím informačním embargem.

V neposlední řadě pak považujeme za zásadní takovým událostem do budoucna předcházet. Účastníci akce se svým podpisem mohli připojit také k petici za Bečvu, kterou sepsala lokální iniciativa z Valašského meziříčí a kterou svým podpisem podpořili také členové spolku Milion Chvilek.

Celá akce proběhla za dodržování bezpečnostních a hygienických opatření. Do prostoru akce bylo vpuštěno maximálně 100 osob a dobrovolníci dohlíželi na nošení roušek a na to, aby se účastníci neshlukovali ve velkých skupinách. Voskové lodičky posílané po vodě ze Střeleckého ostrova sbírali nad jezem kanoisté, aby nedošlo ke znečištění řeky. Ke sběračům lodiček se přidal také český olympionik Vavřinec Hradílek. Fotografie z akce od Petra Zewlakka Vrabce najdete na tomto odkazu.

Benjamin Roll, předseda a mluvčí Milionu chvilek pro demokracii se vyjádřil: „Dnes jsme se sešli na Střeleckém ostrově v Praze a na dalších devíti místech České republiky, abychom připomněli jednu z největších ekologických katastrof, ke které došlo před třemi měsíci na řece Bečvě. Chceme upozornit na to, jak se stát snaží tuto kauzu zamést pod koberec. Svíčky za Bečvu ale také umocňují atmosféru blížících se Vánoc, které proběhnou letos velmi netradičně. Přes těžkou situaci celého světa totiž chceme připomenout hlavně naději, kterou Vánoce přinášejí. Naději, že příští rok bude Rokem změny."

Jiří-Jakub Zévl, místopředseda a mluvčí spolku se vyjádřil: „Do letoška jsme si ani nedokázali představit, jaký chaos panuje ve vedení státu. Teď už víme, že naprostý. Nefunguje téměř nic: koncepční uvažování, komunikace, příprava projektů. Totéž se opakovalo u chytré karantény, systému PES, plánu očkování, nebo přípravy státního rozpočtu. Místo řešení problémů se ve stínu koronaviru odehrávaly šedé obchody a zametaly se pod koberec zásadní kauzy. Řeka Bečva je jednou z obětí tohoto chaosu a gaunerských praktik.“

Kontakty: Benjamin Roll, předseda a mluvčí spolku Jiří-Jakub Zévl, místopředseda a mluvčí spolku, [email protected],

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku