Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Na Václavském náměstí demonstrovaly nižší desítky tisíc lidí

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

**Včera se na Václavském náměstí sešlo několik desítek tisíc lidí. A přesto, že tentokrát se dostavilo lidí méně než na začátku září, musíme si všichni přiznat, že jde o vyjádření nespokojenosti významné části společnosti, kterou nesmíme přehlížet. A přezíraví v tuto chvíli nesmí být hlavně zástupci vlády. Především na nich je, jak moc budou hledat občané řešení jinde. **

To, jak se vláda k občanům chová, jak s nimi mluví, co je pro ně v krizi schopna udělat a mnoho dalších věcí, utváří vztah mezi občanem a vládnoucím politikem. A tento vzájemný vztah teď pokulhává.

Zástupci vlády mají tu moc přivést velký počet lidí do společenské debaty a nespokojenost, nedůvěru, frustraci či strach lidí, kteří přišli na náměstí, skutečně vnímat. Byť se řečníci, populisté a extremisté mnoha směrů, na demonstracích snaží burcovat proruskou a radikální náladu, pod pódiem se schází spousta lidí. A rozhodně nejde o naprosto stejně smýšlející skupinu – ne všichni lidé, kteří stojí na náměstí, souhlasí se vším, co na pódiu zazní. Mnoho z nich zkrátka jen cítí potřebu dát vládě najevo nespokojenost a obavy.

Lidem, kteří mají legitimní důvody k obavám, musí vládní politici ukazovat “světlo na konci tunelu”. Naději na to, že touto krizí nás vláda provede bezpečně a nejlépe, jak je nyní možné. Pokud vláda tímto způsobem s lidmi mluvit nebude, logicky tak živí nedůvěru ve vládní instituci a v systém obecně. V systém, který se má o lidi postarat.

Co nám teď zaplněné Václavské náměstí ukazuje, je mimo jiné to, že znepokojená a naštvaná část společnosti hledá zastání u extremistů, radikálů a protisystémových sdružení. Ti totiž na lidi mluví a zdánlivě nabízí řešení jejich problémů. O nadějeplná a konstruktivní řešení ovšem nejde.

Vláda musí brát demonstraci vážně, nehledě na to, kdo ji organizuje a co požaduje. Je na místě vymezovat se proti extremistické a nenávistné rétorice organizátorů demonstrací, ale to automaticky neznamená nehledět na potřeby lidí, kteří na náměstí přicházejí.

Tato doba je zkouška pro politiky, ale i pro nás pro všechny. Neztrácejme naději na lepší zítřky. Přijdou, když se o ně budeme společně zasazovat.

Foto: ct24.ceskatelevize.cz

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku