Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Na Slovensku je rozhodnuto. Volby vyhrál strach a populismus

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Robert Fico a jeho SMĚR-sociální demokracie pravděpodobně sestaví vládu společně s HLASem a slovenskými nacionalisty ze SNS. Naši nejbližší sousedi se tak vydali na Východ. Jedinou dobrou zprávou je, že takto složená vláda nezíská ústavní většinu. A slabou útěchou může být i to, že propadla a mimo Národní radu zůstala neofašistická Republika. Slovenská politika a směřování země se ale po těchto volbách změní. A to výrazně k horšímu. Co to znamená?

  • Robert Fico teď slaví velkolepý návrat. Nemůže sice po vzoru Viktora Orbána demontovat instituce právního státu a přizpůsobit si je své touze udržet se u moci co nejdéle - nemá ústavní většinu - i tak ale může napáchat spoustu škod.
  • Na základě směřování stran potenciální vlády a vystupování jejich představitelů v předvolební kampani je pravděpodobné, že Slovensko se posune svou politikou blíže k Maďarsku a Rusku.
  • Posílí proruská i pročínská rétorika.
  • Za vlády SMĚRu může výrazně vzrůst nacionalismus na Slovensku.
  • Obávat se lze i vlny šikany neziskového sektoru a menšin.
  • A v neposlední řadě hrozí, že se dezinformace, násilí a urážky stanou ve veřejném prostoru normou.

Do slovenského parlamentu se navíc vrací Slovenská národní strana (SNS), jejíž předseda Andrej Danko je známý svými sympatiemi k režimům v Rusku a Bělorusku. A podle jeho povolebních vyjádření se cítí být součástí příští vlády.

Výsledek slovenských voleb je velkou výstrahou pro demokracii v celém našem regionu. Ze Slovenska se sice rázem nestane orbánovské Maďarsko, ale rozhodně se mu přiblíží. O to teď bude důležitější, aby Česká republika prapor demokracie a právního státu držela i nadále. A aby ho držela pevně. Aby česká politika nenabrala po příštích sněmovních volbách za dva roky podobný směr. Na to se musíme připravovat už nyní a posilovat občanskou společnost a pečovat o ni. Jedině tak máme šanci si udržet úroveň demokracie a právního státu, jakou máme teď. Jen tak se nebudeme postupně posouvat k autoritářským režimům jako Slovensko. Pro fungující demokracii jsou vedle fungujících institucí aktivní občaní klíčoví.

Foto: Reuters

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku