Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Na jaké 3 body myslet, aby v březnu usedl na Hradě demokrat?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Ostrá kampaň prezidentských voleb začala. Na jaké 3 body myslet, aby v březnu usedl na Hradě demokrat?

1) Nepodceňme to

I když průzkumy aktuálně vypadají dobře a nedávají Andreji Babišovi v druhém kole mnoho šancí, nesmíme podlehnout falešnému optimismu. Vzpomeňme, jak se odborníci předháněli v tom, jak drtivě Hillary Clinton zvítězí nad Donaldem Trumpem. Výsledkem pak byla její prohra. Zeman zase rozhodně nebyl favoritem před deseti lety, zvítězit měl hladce Jan Fischer. Ten nakonec nepostoupil ani do druhého kola. Proto mějme na paměti, že zbývá stále spousta času, doba je mimořádně turbulentní a rozhodnuto ještě zdaleka není.

2) Nechme si otevřenou mysl pro druhé kolo

Dojde k němu. A je třeba počítat s tím, že mnozí z nás v něm nebudou mít svého nejoblíbenější kandidáta nebo kandidátku. Snažme se proto v nadcházející kampani nezanevřít na ostatní demokraty a buďme připraveni jim případně dát svůj hlas v druhém kole. I přes dílčí výhrady. Vítěz nemusí být ideální. Pokud si ale nějakého z demokratických kandidátů dopředu vyřadíme a v druhém kole volit nepůjdeme, může se na Hrad dostat další populista nerespektující Ústavu. Čímž se dostáváme k poslednímu bodu.

3) Nenechme si volby znechutit.

Andrej Babiš hraje o všechno. Stojí teď před soudem a prezidentská imunita by byla cesta ven z tohoto problému. Nečekejme proto fair play. Volby budou tvrdé a vyhrocené. Kandidáti cítí, jak stěžejní může být už první kolo a už teď tak používají hodně ostré lokty. To nejhorší, co můžeme udělat my voliči, je přispět k vyhrocené atmosféře. Určitě nechceme, aby lidé, kteří váhají, zda k volbám vůbec jít, ztratili chuť se na výběru nové hlavy státu vůbec podílet.

Máme konečně šanci na lepšího prezidenta nebo lepší prezidentku. Věříme, že ji zvládneme využít.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku