Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Muž, který chce svrhnout vládu a blokovat vládní budovy. Kdo je Jindřich Rajchl?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Splňte nesplnitelné, nebo odstupte. V podobném duchu se nesly požadavky Jindřicha Rajchla směrem k vládní reprezentaci. A tuto neděli Rajchl, který postupně nahrazuje v čele národovecké scény Ladislava Vrabela, pořádá další z demonstrací na Václavském náměstí. Ta poslední skončila tím, že se demonstranti pokusili vniknout do Národního muzea, kde chtěli strhávat ukrajinskou vlajku. Rajchl na ní také pohrozil, že pokud do Velikonoc nedojde k demisi vlády nebo ke splnění jeho požadavků, přejde nadcházející nedělní demonstrace v neomezenou blokádu vládních budov.

Jak víme, vláda neodstoupila a ani nedošlo ke splnění Rajchlových záměrně nesplnitelných požadavků. Ty mimo jiné zahrnovaly 100% odkup akcií ČEZu, ukončení veškerých státních aktivit souvisejících s potíráním dezinformací, pokus o uspořádání mírové konference s účastí Ruska v ČR nebo ukončení dodávek vojenského materiálu Ukrajině. Přesto od své výhružky nyní Rajchl couvá a místo blokády chce stavět u Strakovy akademie živý řetěz.

Kdo ale vlastně Jindřich Rajchl je a jaký je jeho příběh? Rajchl není ve veřejném prostoru ani v politice žádný nováček. Má za sebou velmi pestrou osobní historii plnou problematických momentů a osobností. Podívejme se tedy na to podrobněji.

Pravá ruka odsouzeného fotbalového bosse Františka Chvalovského

Jindřich Rajchl se ještě před tím, než se pustil do politické kariéry, pohyboval především ve sféře sportu. V roce 2009 se ve svých 27 letech propracoval na pozici druhého muže českého fotbalu. Už jeho působení v klubových a svazových strukturách je však bytostně spojeno s kontroverzními osobami. Zejména pak s nechvalně známým fotbalovým bossem Františkem Chvalovským, který byl v roce 2011 odsouzen za stamilionové úvěrové podvody a později osvobozen amnestií Václava Klause. Rajchl si ve fotbalovém světě vysloužil nálepku ďáblův advokát. Byl také blízko projektům, které získaly od fotbalového svazu lukrativní zakázky, jako např. projekt Bezpečné branky či Středočeský pohár mládeže.

Spolumajitel kontroverzní firmy Bioinova, kde seděl v dozorčí radě s Karlem Havlíčkem. Tomu prodal i část firmy

Úzké vazby, které mezi sebou Jindřich Rajchl a druhý muž hnutí ANO Karel Havlíček mají, sahají několik let zpátky. Pojí je totiž společná minulost ve firmě, která se neeticky obohacovala na úkor nevyléčitelně nemocných. Vzájemně propletené vztahy obou dvou pánů by ale i kvůli jejich současné politické aktivitě vydaly na samostatný příspěvek. Proto se na ně podíváme podrobněji.

Šedá eminence v kauze nelegálního převzetí tenisového klubu v Karlíně a prodeje jeho pozemků v hodnotě 60 milionů za desetinu ceny

Po neúspěšné kandidatuře na předsedu českého fotbalu Rajchl opustil svět fotbalových funkcionářů a na chvilku se ocitl ve světě tenisu. I zde ho ale provázely pochybné kroky. Ačkoliv Rajchl sám nebyl z ničeho obviněný, jeho spolupracovník Pavel Ryvola byl odsouzen ke 4,5 letům ve vězení za nelegální převzetí tenisového spolku TJ Karlín Tesla a prodej lukrativních pozemků v hodnotě 60 milionů Kč developerům za desetinu jejich ceny. Ryvola spolek převzal díky přívalu nových členů mezi nimiž figuroval i Jindřich Rajchl a pět členů jeho rodiny. Bývalý předseda klubu Jaroslav Merta označil Rajchla za šedou eminenci celé operace. V roce 2017 se pak Rajchl nechal po trestně stíhaném Ryvolovi dokonce zvolit do čela spolku, kde se pak pokoušel dosáhnout toho, aby si developerská firma mohla pozemky nechat.

Člen a sponzor Trikolory, spojka Trikolory s “pražským kmotrem” Tomášem Hrdličkou

Po krátké odmlce Rajchl vstoupil do politiky. Stal se členem a sponzorem Trikolory vedené tehdy Václavem Klausem mladším a po neúspěchu strany v parlamentních volbách se ucházel v lednu 2022 o předsednictví. Na volebním sjezdu se však Rajchl kandidatury vzdal a oznámil založení nové strany Právo Respekt Odbornost (PRO). Podobně jako ve světě fotbalu je ale Rajchl i v politice spojován s těmi nejpodezřelejšími postavami. Rajchl v Trikoloře působil jako spojka mezi tímto hnutím a lobbistou Tomášem Hrdličkou - jedním z tzv. pražských kmotrů. Hrdlička, původně člen ODS, stál za vznikem Věcí veřejných a následně se ujal podpory SPD.

Předseda strany Právo Respekt Odbornost (PRO), který vybírá dary od příznivců na netransparentní účty

Strana PRO, kterou Rajchl založil a jejímž se stal předsedou, se vyprofilovala zejména v nesouhlasné reakci na koronavirové opatření. Později se pak Rajchl a strana PRO podíleli spolu s Ladislavem Vrabelem na první velké protivládní demonstraci na Václavském náměstí 3. září 2022. Demonstrace Česko proti bídě z 11. března tohoto roku, už byla plně v režii Jindřicha Rajchla. Právě na konci této akce část účastníků zaútočila na policii při pokusu strhnout z Národního muzea ukrajinskou vlajku. Rajchl na akce navíc vybíral od svých podporovatelů peníze na netransparentní účty, ačkoliv strana PRO svůj transparentní účet má. Není tedy jasné, jak peníze od příznivců využívá a k jakým účelům nakonec slouží.

Obchodník se strachem, který se dostává do popředí národovecké scény

Jindřich Rajchl zneužívá důvěry lidí ve zranitelné situaci a prodává falešnou naději ve vlasteneckém hávu. Mluví o pádu vlády, šíří dezinformace, zpochybňuje západní směřování Česka a dělá si z toho výnosný byznys. To, z něj dělá typického obchodníka se strachem. Díky tomu všemu se pomalu dostává do pozice hlavní tváře národovecké scény. Což ovšem není překvapením pro nikoho, kdo zná jeho kariéru plnou obcházení a zneužívání práva, obrovských ambicí a mocných ale podezřelých spojenectví.

V tuto chvíli není vůbec jasné, jestli se Rajchlovi podaří přetavit hlasy nespokojených demonstrantů ve volební úspěch a jestli tím Rajchl přebere roli SPD, ubere hlasy ANO, nebo naopak naváže spolupráci s Andrejem Babišem či Tomiem Okamurou. Může se ale taky stát, že on i jeho aktuální politické angažmá brzy upadne v zapomnění. I tak ale může do té doby nadělat spoustu škody, čehož můžeme být svědky už tuto neděli. Proto je na místě kroky tohoto momentálně nejhlasitějšího obchodníka se strachem sledovat.

Foto: Twitter Vojtěcha Gibiše

ZDROJE:

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku