Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Mimořádný sněm STAN jako krok k znovuzískání důvěry v politiky?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

“Omlouvám se všem lidem, kteří nám dali důvěru a které jsme zklamali.” Znovuzvolený předseda STAN Vít Rakušan na mimořádném sněmu přiznal vinu Starostů. Vyzývá hnutí k nastartování změn a ke snaze o znovuzískání důvěry lidí v poctivou politiku. Získat důvěru nazpět je velmi těžký úkol, rozhodně ale není nesplnitelný. Jak se může postoj Starostů propsat do demokratických principů, které se významně skládají právě z důvěry občanů v politiku?

Kauza Dozimetr spojená s hnutím STAN vrhla stín na demokratické principy jako celek. A starosty nelze z těchto skutků vyvinit. Ze selhání jednotlivců se totiž může stát systémový problém, kvůli kterému lidé začnou ztrácet v demokracii víru a tíhnout k populistickým a extremistickým stranám. STAN si to uvědomuje a na včerejším mimořádném sjezdu ukázal, že se důvěru občanů v politiku snaží získat zpět.

Starostové si zvolili nové vedení očištěné od jakýchkoliv zločineckých a jinak problematických vazeb. To je ve své podstatě akt politické i morální odpovědnosti jak vůči členům hnutí, tak vůči veřejnosti. A je to i jasný signál, že si jsou Starostové vědomi svých chyb. Znovuzvolený předseda Vít Rakušan sám přebírá odpovědnost za vedení hnutí a podle svých slov se zasadí o to, že STAN bude pracovat profesionálněji a bude se snažit dostát kultivaci politiky a politického stylu, jak sliboval voličům.

Stále platí, že demokracie ve všech zemích světa prochází neustálým vývojem a potýká se s řadou nedokonalostí. Na její konkrétní podobě se podílejí jednotlivé strany a hnutí, a právě na nich tak leží obrovská zodpovědnost, aby udržely demokratické principy a snažily se je průběžně posilovat. Pokud selžou, mělo by být samozřejmostí, že se dokáží omluvit, projevit kritickou sebereflexi, rychle vyvodit adekvátní důsledky a ujistit voliče že sliby, které jim daly, budou dál plnit. STAN na sobotním sjezdu ukázal, že tyto základní principy demokracie chápe a řídí se jimi.

Připomeňme si ale, že míč je i na naší straně. My všichni tvoříme občanskou společnost, která je pro demokracii nezbytná. Proto stále vyžadujme po politicích odpovědnost. Sledujme jejich kroky, upozorňujme na chyby, pišme jim, mluvme s nimi. A hlavně – nepropadejme skepsi a nerezignujme. Pro to v tuhle chvíli není důvod.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku