Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Miloš Zeman svým “vetem” zase překračuje ústavu. Prezident republiky nemá pravomoc zamítat navržené ministry

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Včera se sešel kandidát na premiéra Petr Fiala s prezidentem Zemanem a řešili podobu budoucí vlády. Fiala předložil seznam kandidátů na ministry, které má hlava státu podle ústavy povinnost jmenovat. Miloš Zeman ovšem opět zkouší překročit její hranice a jednoho z navržených kandidátů jmenovat ministrem nechce. Údajně jde o Jana Lipavského, kandidáta na ministra zahraničí za Piráty. Na to ale prezident podle Ústavy a odborníků prostě a jednoduše nemá právo.

“Pravděpodobně vztáhnu své veto k jedné osobě,” řekl Miloš Zeman po tom, co mu Petr Fiala předal seznam kandidátů na ministerské posty. Právo veta se ale na jmenování členů vlády nevztahuje a tohle prohlášení z úst hlavy státu tak nemá žádnou relevanci. Prezident Zeman (zase a znovu) zasahuje do věcí, které jsou mimo jeho pravomoci.

Není náhoda, že si prezident Zeman vybral právě Lipavského z Pirátské strany, která má ve Sněmovně nejmenší zastoupení a je tak politicky nejzranitelnější. Zároveň Zemanovi nahrávají neshody uvnitř koalice PirSTAN a odmítání pirátského ministra jen přilévá olej do ohně. Miloš Zeman se tak tímto krokem dost možná snaží plíživě rozvrátit nově vznikající vládní koalici.

Podle ústavy prezident jmenuje ministry na návrh premiéra. Nepřísluší mu je vybírat. Miloš Zeman ale ústavu opakovaně překrucuje a zkouší její limity. Sluší se tedy připomenout, že prezident je ústavě podřízen a je povinen podle ní jednat. Zeman už přitom několikrát odmítl jmenovat ministrem kandidáta, kterého navrhl předseda vlády. Vzpomeňme si třeba na Miroslava Pocheho nebo Michala Šmardu. Už tehdy prezident riskoval, že na něj bude podána kompetenční žaloba, jelikož překračoval své pravomoci. Kompetenční žalobu by na něj mohl teoreticky podat i Petr Fiala v případě, že by prezident odmítl některého ministra jmenovat.

Potřebujeme prezidenta, který bude vykonávat svůj úřad v souladu s jeho nejlepšími tradicemi a ústavou. Podepište naši výzvu a společně se zasaďme o to, abychom v příští volbě zvolili důstojnou hlavu státu, která bude ctít pravidla a starat se o veřejný zájem. K výzvě se svým podpisem můžete připojit na potrebujemeprezidenta.cz


Zdroje: ČTK, Deník Referendum

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku