Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Milníky Milionu chvilek 2021

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Máme za sebou rok, jehož vývoj dokázal předpovědět asi málokdo. Byl to rok plný tvrdé společné práce, která byla korunována zásadním vítězstvím –⁠ úspěchem demokratických koalic v parlamentních volbách. Volbami však nic nekončí a nadcházející rok 2022 už předznamenává řadu dalších výzev, kterým bude naše společnost muset čelit.

Teď se ale na chvíli zastavme a shrňme si nejvýraznější Milníky roku 2021. Vážíme si toho, že jsme u všech těchto událostí mohli být spolu s Vámi a věříme, že Vás tento stručný přehled potěší.

Stejně jako v loňském roce je klíčové připomenout tu nejdůležitější věc. Žádný z níže uvedených Milníků 2021 by se nestal, nebýt Vaší podpory, aktivních organizátorů v Milionové síti, dobrovolníků a Vašich darů. Děkujeme Vám a těšíme se na další společnou práci v roce 2022.

Fotografická výstava „Televizi lidem, NE stranám“ a protest (leden)

Fotografická výstava pod širým nebem s názvem „Televizi lidem, NE stranám“ připomněla 20. výročí tzv. televizní krize a nezastupitelnou roli aktivní občanské společnosti při obraně nezávislosti veřejnoprávních médií. Výstavu jsme zahájili protestním shromážděním, které upozornilo na znepokojivé dění na půdě současné Rady ČT.

Protestní masopustní jízda a happening (únor)

Jak v době pandemických uzávěr neotřele upozornit na podezřelé přešlapy vlády a důležitost blížících se voleb do Poslanecké sněmovny? Na tuto otázku jsme odpověděli uspořádáním „Protestní masopustní jízdy Prahou“. Na akci se sjeli lidé z celé republiky a společně jsme vytvořili kolonu alegorických vozů, které reprezentovaly přehlídku problémů české vlády: paralyzované vyšetřování otravy řeky Bečvy, střet zájmů, dostavbu Dukovan a s ní související hrozbu závazků totalitním mocnostem a mnoho dalších.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Křížky na Staroměstském náměstí (březen)

U příležitosti výročí první oběti koronaviru (22. března 2021) jsme smývatelným křídovým sprejem namalovali na dlažbu Staroměstského náměstí bílé kříže. Za každou oběť pandemie jeden. Upozornili jsme tak na zásadní selhání vlády při řízení dopadů pandemie. Otevřený dopis, adresovaný Andreji Babišovi a jeho vládě zmařených životů, podepsalo přes 27 000 lidí.

Ze Staroměstského náměstí se brzy stalo spontánní pietní místo. Lidé na místo nosili květiny a svíčky a ke křížům spontánně připisovali jména svých předčasně zemřelých blízkých.

O křížích na Staroměstském náměstí se psalo nejen za hranicemi České republiky, ale také za hranicemi kontinentu. O akci informoval americký deník The New York Times, anglický deník The Independent, světová agentura Reuters, korejské noviny Chosun, italský server Euronews a mnoho dalších.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Celorepubliková demonstrace: „Hrad za hranou, republika v ohrožení!“ (duben)

Touto akcí jsme upozornili na fakt, že prezident Miloš Zeman, vláda Andreje Babiše, komunisté a SPD dlouhodobě směřují naši zemi do područí Ruska, zatímco na území ČR vraždí ruští agenti. BIS totiž po sedmi letech odhalila, že ruští agenti stáli za útokem ve Vrbětickém muničním areálu, kde při výbuchu zemřeli dva čeští občané. Útok přinesl nevyčíslitelné škody, roky nejistoty pro obyvatele Vrbětic a způsobil hmotné škody přes miliardu korun. Protestem jsme také připomněli, že říjnové volby musí přinést takovou změnu, aby demokratické strany sestavily novou vládu. Bez ANO, bez prokremelských komunistů a bez extremistů z SPD a jim podobných.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Spuštění newsletteru „Zůstaň v obraze“ (duben až nyní)

Pravidelné aktuality z české politiky stručně a jasně do Vašeho e-mailu. Dvě minuty čtení a jste v obraze. Newsletter „Zůstaň v obraze“ už odebírá 24 168 lidí. Přihlásit se můžete zde: https://milionchvilek.cz/zustan-v-obraze

Spuštění „Re:portálu“ (duben až nyní)

Re:portál shrnuje nejzávažnější kauzy současné české politiky. Vstupte do světa příběhů, které mohou znít neuvěřitelně, ale opravdu se staly. Díky videím, stručným textům a zábavným kvízům se můžete o těch nejdůležitějších kauzách dozvědět to podstatné: https://milionchvilek.cz/reportal

Výzva demokratickým stranám (duben)

V souvislosti s blížícími se volbami jsme zveřejnili „Výzvu demokratickým stranám“, ve které jsme požadovali, aby demokratické strany odmítly všechny nabídky na jakoukoli formu vládní spolupráce s hnutím ANO, extremisty a komunisty či jejich podporu. Výzvu podepsalo 45 543 lidí a stala se klíčovým dokumentem při naší další komunikaci s demokratickými koalicemi.

Na základě „Výzvy demokratickým stranám“ se demokratické koalice (Piráti a Starostové a SPOLU) zavázaly, že po volbách nepůjdou do spolupráce s ANO, extremisty ani komunisty. Koalice se také zavázaly k dalším krokům, které po volbách přispějí ke změně současné politické situace. Celé znění výzvy a informace o tom, jak se koalice k Výzvě připojily, najdete zde: https://milionchvilek.cz/clanek/vyzvu-demokratickym-stranam-podepsaly-obe-demokraticke-koalice-muzeme-tak-naplno-zahajit-kontaktni-kampan

Série demonstrací „Necouvneme – Justici nedáme!“ (květen)

Demonstrace na Václavském náměstí (20. 5.), celorepubliková demonstrace (27. 5.) a Pochod za spravedlivou vládu (1. 6.). To vše po rezignaci Nejvyššího státního zástupce, který jako důvod svého odchodu uvedl dlouhodobé tlaky na svou osobu, kvůli kterým nemůže vykonávat svou funkci.

Díky těmto demonstracím dala občanská společnost jasně a hlasitě najevo, že jakýkoliv nátlak na justici, která má být nezávislá, je naprosto nepřijatelný, stejně jako problematické jednání ministryně Marie Benešové a fakt, že by vláda s trestně stíhaným premiérem jmenovala nového šéfa žalobců.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Kampaň Volím změnu (červen - říjen)

Na demonstraci na Václavském náměstí (20. 6.) jsme představili aktivizační kampaň ke sněmovním volbám s celorepublikovým zásahem a jasným cílem: ukončit vládu pod vedením Andreje Babiše a inspirovat voliče a nevoliče k volbě změny – demokratických koalic.

Součástí rozsáhlé kampaně byla dlouhodobá kontaktní kampaň v ulicích, debaty po celé republice, akce Milion SMS pro demokracii, billboardy, rozhlasové spoty i reklamní nosiče v prostředcích MHD. Společně jsme oblepili republiku plakáty, posílali jsme SMS, e-maily, dopisy a sdíleli informace na sociálních sítích. Také jsme do všech domovů pro seniory rozeslali knihu Babišovo Palermo a velké množství výtisků jsme rozdali i před vysokými školami.

Do rozsáhlé kampaně se zapojilo 1 372 dobrovolníků, 267 výdejních míst, desítky influencerů a známých osobností a samozřejmě celá Milionová Síť. Kampaň vyvrcholila v říjnu 2021 volebním vítězstvím demokratických koalic Piráti a Starostové a koalice Spolu. Cesta ke změně se otevřela.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Kříže v Průhonicích (srpen)

Nebýt populistických rozhodnutí vlády Andreje Babiše, nebyl by počet zemřelých na covid v ČR zdaleka tak vysoký. Abychom tuto skutečnost připomněli, smývatelným křídovým sprejem jsme na náměstí v Průhonicích namalovali kříže, symbolizující zbytečně zmařené životy v průběhu pandemie. Ve stejný den měl na stejném místě zastávku své předvolební kampaně Andrej Babiš. Kontrast do očí bijícího populismu a smutné reality v podobě křížů rezonoval napříč všemi českými médii a připomněl potřebu změny u voleb.

Zabaveno ANOfertem (září)

Politický protest, poukazující na vzrůstající vliv ANO/Agrofertu ve veřejné sféře. Dobrovolníci po celé republice označili objekty veřejného prostoru, které běžně vnímáme jako veřejné vlastnictví, žlutou „exekuční” páskou s nápisem „Zabaveno ANOfertem”. Před volbami jsme tak upozornili na prorůstání konglomerátu ANO/Agrofert naším státem, které by se mohlo ještě stupňovat, pokud by v říjnových volbách složil vládu Andrej Babiš.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Oslava 17. listopadu a nová výzva „Potřebujeme prezidenta“ (listopad až nyní)

Během oslav výročí 17. listopadu jsme na Staroměstském náměstí představili novou petiční výzvu „Potřebujeme prezidenta”. V blížící se prezidentské volbě (leden 2023) reálně hrozí, že budeme čelit podobnému nebezpečí, jakému čelili při prezidentských volbách na Slovensku – rozdrobení hlasů mezi velké množství demokratických kandidátů a hrozící úspěch populistů či extremistů.

Výzva „Potřebujeme prezidenta“ je jasným signálem směrem k prezidentským kandidátům demokratického spektra, že je potřeba postupovat strategicky tak, aby kandidát či kandidátka měl/a skutečnou šanci uspět. Výzvu si můžete přečíst a podepsat zde: https://milionchvilek.cz/prezident.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Rok 2022 klepe na dveře...

V demokracii není nikdy vše hotovo. Příští rok budeme sledovat novou vládu, zda pracuje na posílení demokratických pojistek, jak nám politici demokratických koalic slíbili v rámci „Výzvy demokratickým stranám“.

Již brzy nás čekají senátní a komunální volby (podzim 2022) a prezidentské volby (leden 2023). Senát fungoval v posledních letech jako klíčová pojistka demokracie a význam prezidentovy role nejspíš všichni citelně vnímáme.

A to zcela jistě nebude vše... Rok 2021 byl jasným důkazem, jak velký smysl má občanská aktivita Vás všech. Pojďme to zopakovat i v roce nadcházejícím!

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku