Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Milníky Milionu chvilek 2020

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Loňský rok byl doslova nabitý událostmi. Pojďme se ohlédnout a připomenout si některé z milníků naší společné cesty k posilování demokratických hodnot v České republice.

Žádný z níže uvedených Milníků 2020 by se nestal, nebýt Vaší podpory, aktivních organizátorů, dobrovolníků a Vašich darů. Pokud ještě nepatříte k pravidelným dárcům, začněte prosím pravidelně darovat ještě dnes. Stačí kliknout na tento odkaz. Nastavení daru zabere jen malou chvilku a znamená opravdu hodně.

Věříme, že Vám následující souhrn udělá radost a dodá Vám energii pro to nejdůležitější, co nás nyní čeká: Rok změny, který bude završen říjnovými volbami do parlamentu. Výsledek těchto voleb zásadně nasměruje naši zemi na mnoho let dopředu.

Avšak kromě událostí, které zazářily v celostátních médiích, je důležité mít na paměti ještě jednu věc. Bez životodárné síly občanské společnosti, bez drobných chvilek, dlouhodobých aktivit a vzájemné lidské podpory by život v téhle zemi byl už dávno v troskách.

Děkujeme Vám za vše, co pro demokracii děláte.

Milionová síť celoročně roste a sílí (leden až nyní)

Spojujeme lidi, kterým na demokracii záleží. Zásadní důležitost Milionové sítě se ukázala při plánování jarní Štafety pro demokracii, která měla proběhnout ve všech krajských městech České republiky. Jednalo se o sérii veřejných shromáždění, zaměřených na palčivá lokální témata. Ačkoliv jsme po dvou zastávkách museli kvůli pandemii projekt Štafety ukončit, došlo k posílení a systematizaci práce se sítí. Zahájili jsme akreditační procesy a ze stovek organizátorů už máme přes 80 akreditovaných garantů, se kterými jsme denně v kontaktu.

Mediální rady a nelítostný boj o veřejnoprávní média (březen 2020)

Demonstrace, zapojení mnoha iniciativ, naše společné úsilí a aktivita každého z Vás. Díky tomu se z důležité problematiky mediálních rad stalo celospolečenské téma. Avšak boj o veřejnoprávní média pokračuje. Čeká nás volba další části rady České televize.

Podezřelá úprava zákona a síla tlaku občanské společnosti (březen 2020)

Společně jsme pomohli rozšířit zprávu o chystaném návrhu úpravy zákona o evidenci skutečných majitelů. Návrh měl výrazně pomoci Andreji Babišovi v krytí jeho rozsáhlého střetu zájmů. Po tlaku laické i odborné veřejnosti se podařilo přimět ČSSD, aby pro tento návrh nehlasovala. Hlasy poslanců ANO a SPD k prosazení podezřelého návrhu nestačily.

Mapa pomoci pomáhá tisícům lidí z celé republiky (březen 2020)

Spustili jsme Mapu pomoci a podařilo se nám propojit tisíce lidí, kteří nabízeli nebo poptávali pomoc. Od šití roušek, přes nákupy a doučování, až po dobrovolnictví v nemocnicích a domovech pro seniory.

Občanská společnost zasahuje proti posílení vlivu vlády na justici (duben 2020)

K čemu byly demonstrace za nezávislost justice v roce 2019? Vytvořily silný tlak občanské společnosti i odborné veřejnosti. V dubnu 2020 byla definitivně smetena ze stolu novela zákona o státním zastupitelství, která měla posílit vliv vlády na justici. M. Benešová sice stále vede ministerstvo spravedlnosti, ale největším hrozbám se podařilo zabránit.

Veřejnost protestuje a ptá se vlády (duben a červen 2020)

V dubnu a v červnu jsme – při respektování všech opatření – zorganizovali dva velké protesty. Kromě toho jsme realizovali projekt „Ptáme se vlády”, v jehož rámci jsme posbírali stovky Vašich otázek na podezřelé kroky naší vlády. Vybrané otázky jsme předali vládě. Těmito aktivitami jsme dosáhli také toho, že ústavní právo na shromažďování bylo jednoznačně uznáno za nedoktnutelné.

Úspěšný tlak na opozici: Lidé chtějí jasnou vizi (červen 2020)

Na červnové demonstraci jsme hlasitě připomněli výzvu demokratickým stranám, kterou jsme představili na Letné. Apelovali jsme na demokratické politiky, aby co nejrychleji přišli s plánem, jak uspět ve sněmovních volbách. Následovala osobní jednání s opozičními lídry, kde jsme náš apel zopakovali.

Občanský tlak zafungoval. Bloky opozičních stran se formují a vypadá to slibně. Teď je potřeba, aby všichni demokraté usilující o skutečnou politickou změnu přišli s jasně formulovanou vizí a programem.

Odvaha volit vzrůstá, hnutí ANO ztrácí kraje (červenec až říjen 2020)

Krajské volby mají tradičně nízkou účast. Od léta až do října jsme veškeré úsilí věnovali tomu, aby k nim přišlo více voličů a podpořili demokraty. K volbám nakonec dorazilo o 230 000 voličů více. A lidé navíc vyslali jasnou zprávu: v 10 ze 13 krajů již není hnutí ANO u moci, boj o Senát prohrály vládní strany na celé čáře.

Podpora demokratické opozice v Bělorusku (srpen až zaří 2020)

Po vypuknutí běloruských protestů jsme se podíleli na přípravě pražské demonstrace na jejich podporu. O týden později jsme se přímo v Minsku setkali se zástupci běloruské opozice, kterým jsme předali naše vyjádření podpory. Spolu s dalšími neziskovými organizacemi (např. Člověk v tísni nebo Transparency International) jsme evropským poslancům zaslali otevřený dopis s výzvou k podpoře běloruských protestů. Nadále jsme se angažovali v rámci platformy Česko-Bělarus.

Desítky tisíc lidí na prvním online protestu: Rok změny začíná! (listopad 2020)

Na online protestu „Rok změny: Začínáme!“ jsme představili vizi pro rok 2021. Protest sledovaly desítky tisíc lidí a řada z nich se zapojila zasláním online-transparentu. Na tuto akci jsme v následujících týdnech navázali aktivitami na podporu České televize a důsledného vyšetření otravy řeky Bečvy. Přispěli jsme ke zvýšení tlaku na odmítnutí ruské a čínské účasti v tendru na stavbu nových jaderných bloků v Dukovanech.

Paprsky laseru zasahují proti kauzám ve stínu koronaviru (listopad 2020 až nyní)

Mediálnímu prostoru dominuje koronavirus. V jeho stínu se nadále odehrávají závažné kauzy, na které je třeba upozorňovat. Při sérii laserových happeningů jsme nasvítili vzkazy na Úřad vlády nebo budovu České televize (kauza s odvoláním dozorčí komise). Kvůli netransparentním podmínkám její dostavby jsme posvítili na jadernou elektrárnu Dukovany a v souvislosti s kauzou otrávení řeky Bečvy i na Karlův most.

Stále více lidí ví, jak funguje demokracie (celý rok 2020)

Děláme rozhovory a točíme videa, kterými upozorňujeme na aktuální problémy. Informujeme o principech demokracie a točíme i vzdělávací videa, která inspirují stále více lidí.

Ještě jednou Vám děkujeme, že Vám není jedno, co se v naší zemi děje. Naše společná práce však zdaleka nekončí. Pokud ještě pravidelně nedarujete, neváhejte se přidat a začněte ještě dnes. Vyberte takovou částku, kterou si můžete dovolit a která Vám bude dělat každý měsíc radost. Každá pomoc se počítá. Nastavit pravidelný dar můžete zde. Je nám ctí být s Vámi na společné cestě k silnější demokracii a občanské společnosti.

Za celý tým Milionu chvilek

Benjamin Roll, předseda spolku

Marie Jahodová, výkonná ředitelka

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku