Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Milion chvilek zaslal dnes Vojtěchu Filipovi předžalobní výzvu. Požaduje omluvu za lživé nařčení „z kybernetického teroristického útoku“ na benešovskou nemocnici

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

ÚSTAVNÍ ČINITELÉ NESMĚJÍ BEZTRESTNĚ ZAPLEVELOVAT VEŘEJNÝ PROSTOR LŽÍ

Milion chvilek požaduje omluvu za lživé výroky, kterých se předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip dopustil během svého projevu na prosincovém zasedání Ústředního výboru komunistické strany. V projevu nařkl Milion chvilek z toho, že usiluje o státní převrat a stál za kybernetickým teroristickým útokem na benešovskou nemocnici.

Toto tvrzení je nedoložené, lživé a absurdní. Terorismus je závažný trestný čin, který je v naprostém rozporu s činností Milionu chvilek, jež směřuje k ochraně a prohlubování demokracie. Spolek proto dnes zaslal Vojtěchu Filipovi předžalobní výzvu. Pokud se pan Filip do týdne za své lživé výroky neomluví, podá na něj spolek žalobu na ochranu dobré pověsti.

Ve veřejném prostoru zaznívá o Milionu chvilek mnoho manipulativních lží. Pokud je však autorem tak nehorázné lži první místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda parlamentní strany, která drží ve funkci vládu, nelze ji ponechat bez odpovědi.

V předžalobní výzvě se uvádí: "Milion chvilek se vyhrazuje proti Vašemu tvrzení, že si „vyzkoušel kybernetický teroristický útok na nemocnici a zatím mu to prochází“. Z povahy výroku se jedná o nepravdivé skutkové tvrzení, k němuž nemáte žádný důkaz….Vzhledem k tomu, že jste veřejně známou osobou, je pravděpodobné, že Vaše výroky budou mít dopad na širokou veřejnost. Veřejnost může tyto difamační informace pokládat za pravdivé, čímž se zásah do osobnostních práv Milionu chvilek může prohloubit."

Předseda komunistů Vojtěch Filip doslova řekl: „Ti, kteří usilují o »český Majdan«, o státní převrat, nabírají sílu a krok za krokem zkoušejí, co české bezpečnostní složky jsou schopny tolerovat. Tak si nazkoušeli dostat lidi na Letnou, sice trochu nafoukli počet účastníků, ale přesto se jim to podařilo, těch lidí tam bylo poměrně hodně. Teď si vyzkoušeli blokádu hlavního nádraží, vyzkoušeli si kybernetický teroristický útok na nemocnici a zatím jim to prochází.“ [1] Později v rozhovoru pro Český rozhlas svá slova potvrdil, pouze dodal, že spolek Milion chvilek nemusí být jediným viníkem útoku a že je to otázka orgánů činných v trestním řízení [2].

Vojtěch Filip obvinil spolek Milion chvilek z organizace kybernetického teroristického útoku na nemocnici v Benešově, aniž by k tomu měl jakékoli důkazy. Evidentně se tak snažil smyšleným obviněním vyvolat u části společnosti negativní postoj ke spolku či přímo strach. Nebál se přitom jít tak daleko, že spojil Milion chvilek s terorismem jako závažným trestným činem. Přitom je zjevné, že Milion chvilek usiluje o kultivaci demokracie v České republice.

Mikuláš Minář, předseda a mluvčí Milionu chvilek pro demokracii, řekl: „Lež, kterou na naši adresu vyřkl předseda komunistů Vojtěch Filip, je skutečně absurdní. Spojovat své názorové oponenty se závažnou trestnou činností je typická praktika předlistopadové komunistické strany. Ačkoli většina lidí nad tímto zjevným nesmyslem mávne rukou, snaží se pan Filip zasít zrnko pochybnosti u té části společnosti, která není názorově vyhraněna.“

„Absurdní a nedoložená lež Vojtěcha Filipa přináší jasný důkaz o tom, že se komunistická strana stále nevymanila z předlistopadové éry. Veřejný prostor je dnes bohužel přesycen množstvím lží a polopravd, které je někdy pro někoho těžké oddělit od pravdivých informací. I proto si takovouto lež, jejímž jediným cílem je Milion chvilek před veřejností zdiskreditovat, nenecháme líbit, obzvláště zaznívá-li z úst prvního místopředsedy Poslanecké sněmovny. V tomto případě je zcela na místě bránit se právní cestou.“

Kontakty:
Mikuláš Minář, předseda a mluvčí spolku
Benjamin Roll, místopředseda a mluvčí spolku
Jan Piňos, kontakt pro média, [email protected]

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku