Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Milion chvilek pro demokracii pořádá protestní pochod 9. června 2020

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Ve vzduchu visí otázky - jdeme je položit vládě

Spolek Milion chvilek pro demokracii svolává na úterý 9. června v 18 hodin protestní pochod v Praze, který povede ze Staroměstském náměstí před Úřad vlády. Je čas vyjádřit nesouhlas s chováním vlády nejen v době koronaviru.

HLASITÝ NESOUHLAS

Právě v době krize se ukázalo, že u vládních představitelů vítězí jejich vlastní zájem nad zájmem veřejným. Vláda v době stavu nouze šířila chaos, strach, omezovala práva občanů a překračovala své vlastní pravomoci. Vláda tak poškozuje miliony lidí.

Přesto, že rychlá reakce vlády na pandemii koronaviru pomohla zejména českému zdravotnictví přestát první nápor viru, některá opatření vlády zůstávají neakceptovatelná. Z krizových rozhodnutí se jeví jako nejproblematičtější nedostatečná ekonomická podpora lidí a firem, podivné vládní nákupy či podpora čínských firem na úkor firem českých. Vláda zároveň neprezentuje žádné plány, jak čelit nastávající ekonomické krizi nebo případné druhé vlně pandemie.

Koronavirová krize nezakryla ani to, jak se vláda snažila překračovat demokratické mantinely navrhováním problematických zákonů. Ať už zákonem, který měl zakrýt skutečné majitele svěřenských fondů, zákonem který měl legalizovat podivné nákupy ministerstva zdravotnictví nebo současnou snahou protlačit bezemisní zákon ve zrychleném řízení kvůli nové stavbě Dukovan. S volbou radních ČT opět přihlížíme rozkladu další instituce, která má chránit nezávislost médií. Vláda činí kriticky důležitá rozhodnutí netransparentně a bez jakékoli diskuze s odborníky či veřejností…

CO CHYSTÁ OPOZICE?

Opozice by měla nabídnout plán. Demokratické strany od poslední demonstrace na Letné z minulého roku zatím žádnou vizi nepředstavily. Přitom tyto strany musí získat větší důvěru společnosti, mají-li složit příští vládu bez Andreje Babiše Politická změna, aby byla účinná, se musí nutně odvíjet od volebních výsledků.

KDE TO JSME? KAM SE TO ŘÍTÍME?

Milion chvilek pálí spolu s občany spoustu otázek. Proto celý květen sbíráme v rámci projektu Ptáme se vlády otázky, na které občané chtějí znát odpověď. Lidé otázky pokládají prostřednictvím sociálních sítí s hashtagy #PtameSeVlady.

Tyto otázky najdete zde na našem webu.

Nastal čas tyto otázky položit nahlas. Milion chvilek spolu s občany požaduje odpovědi. Jako občané nechceme a nesmíme jen mlčet. Chceme vládě vystavit účet.

Jsme v nelehké době. O to více musíme hlídat naši demokracii. A o to více potřebujeme naději na změnu. Pochod neodesílá signály jen k vládě, ale také k opozici. Stejně jako před půl rokem na Letné i teď budeme apelovat na mobilizaci nejen občanů ale i opozice, se kterou chceme navázat větší kontakt.

PRŮBĚH POCHODU

Pochod začne v úterý 9. června v 18:00 na Staroměstském náměstí.

Odtud se vydáme před Úřad vlády. Z bezpečnostních důvodů budeme stejně jako na nedávné úspěšné demonstraci v Izraeli udržovat na náměstí dvoumetrové rozestupy a s ohledem na ostatní si vezmeme roušky.

Tento velký průvod by měl proběhnout v naléhavém mlčení. Na Staroměstském náměstí tak zazní jen krátké proslovy. Palčivé ticho pak bude ukončeno až hlasitým pokládáním otázek před Úřadem vlády.

Mikuláš Minář, předseda a mluvčí Milionu chvilek pro demokracii se vyjádřil:
Situace je vážná. Vládní kroky posledních měsíců budou mít bolestivé dopady na miliony občanů. Zároveň pokračuje i utužování moci a rozklad demokratických institucí. To však neznamená, že máme rezignovat. Právě naopak! Musíme být občansky aktivní. Zároveň je třeba zaměřit pozornost na demokratické strany.

Odpovědností nás občanů je pravdivě a hlasitě pojmenovat problémy. Odpovědností politických stran je nabídnout řešení. V tom je můžeme podpořit. Je ale načase se i otevřeně ptát: “Co chystá opozice? Kdy představí plán, jak tohle vše zastavit a porazit Babiše ve volbách?” Bez silné pozitivní alternativy se totiž nic nezmění.

VY JEŠTĚ NEMÁTE DOST?

Celá akce se uskuteční pod názvem „Vy ještě nemáte dost”, který apeluje jak trpělivost občanů, tak na svědomí vlády - prostřednictvím následujících otázek:
Vy ještě nemáte dost?
Vy ještě nemáte dost nahrabaných peněz?
Vy ještě nemáte dost nakumulované moci?
Vy ještě nemáte dost institucí obsazených svými lidmi?
Vy ještě nemáte dost peněz vysátých z veřejných zdrojů?
Vy ještě nemáte dost mezinárodní ostudy?
Vy ještě nemáte dost oblbování a strašení lidí?
My toho totiž dost máme!

FACEBOOKOVÁ UDÁLOST

Kontakty
Mikuláš Minář, předseda a mluvčí spolku
Benjamin Roll, místopředseda a mluvčí spolku
Terezie Kosíková, kontakt pro média, [email protected]

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku