Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Mezitím v Bělorusku...

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

MEZITÍM V BĚLORUSKU…

Ve stínu koronaviru mizí důležité zprávy, a to nejen na domácí půdě, ale i v zahraničí. My pokračujeme v započaté podpoře běloruských snah o svobodu a demokracii.

Již patnáctý týden v řadě pokračují v Bělorusku mírumilovné protesty proti zfalšovaným prezidentským volbám, ve kterých se za vítěze prohlásil Alexandr Lukašenko. To z protestů dělá nejdelší a největší hnutí protivládního odporu ve všech post-sovětských zemích. Každou neděli se v centrech běloruských měst scházejí desítky tisíc lidí, kteří požadují Lukašenkovo odstoupení, propuštění politických vězňů a zastavení násilí na zadržených. Na konci října vypršelo ultimátum běloruské opozice, podle kterého se Lukašenko měl vzdát moci. Ten ovšem požadavek nevyslyšel a namísto toho spustil další masivní vlnu zatýkání a zastrašování protestujících. Jen za předminulý víkend jich bylo, podle lidskoprávních organizací, zadrženo více než tisíc.

Na nevyslyšené ultimátum navázala generální stávka, která znovu zasáhla běloruskou ekonomiku. Mezitím se běloruský rubl rychle propadá. Na jeho podporu už vláda utratila přes 1,5 mld. dolarů, což je asi 20 % státních rezerv. Za Lukašenkovu zvůli tak platí úplně všichni v Bělorusku.

V zemi podle nezávislého šetření OBSE dochází k systematickému porušování lidských práv. Protestující jsou drženi ve vazbě bez řádného důvodu a soudu. Běžné je mučení - zdokumentovány byly případy vážných zranění mozku, zlomené kosti, či zranění v důsledku mučení elektrickým proudem. Zatčeny a zastrašovány byly také desítky novinářů. Zaměstnancům státních podniků a studentům je vyhrožováno vyhazovem, pokud se protestů budou účastnit.

Takovou zvůli moci považujeme za nepřijatelnou kdekoliv na světě. Není možné, aby za problémy jednoho člověka platili všichni občané. Tímto se připojujeme k výzvě Svobodné asociace běloruských sportovců, která požaduje přeložení mistrovství světa v hokeji 2021 z Běloruska. Konání akce podobného rozměru v Bělorusku by vedlo k legitimizaci režimu Alexandra Lukašenka ve chvíli, kdy vede otevřenou válku proti svým vlastním občanům.

Více na Denik N

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku