Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Máme novou vládu. Kabinet Petra Fialy může začít vládnout

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Dnes byla konečně jmenována vláda Petra Fialy. Po více než dvou měsících od voleb tak máme vládu s důvěrou občanů. Nový kabinet koalic SPOLU a PirSTAN přebírá zemi v obtížné situaci a čeká na něj mnoho velkých výzev. Kromě toho se také bude muset zasadit o posílení demokratických pojistek. Což ostatně obě koalice slíbily v naší jarní Výzvě demokratickým stranám.

Jednou ze zásadních demokratických pojistek jsou nezávislá veřejnoprávní média. A právě teď na případu jmenování prokazatelné manipulátorky Jitky Obzinové do čela zpravodajství Českého rozhlasu vidíme, že je potřeba nezávislost veřejnoprávních médií neustále posilovat. Doufáme, že právě to bude pro členy nové vlády jednou z priorit, které se začne co nejdříve věnovat.

Vláda Petra Fialy se ale bude muset hned na začátku popasovat s řadou dalších problémů zděděných po vládě Andreje Babiše a do toho čelit i novým nelehkým výzvám. Je proto nutné vyhnout se nerealistickým očekáváním. Nový kabinet přebírá zemi v páté vlně pandemie covidu-19, bude muset vytvořit státní rozpočet s menším schodkem a v neposlední řadě posílit důvěru občanů v politiky a vládní instituce.

Vznik nové vlády navíc oddálilo zdlouhavé a nedůstojné “ministerské kolečko” v Lánech. Už předtím, než si Miloš Zeman pozval kandidáty na ministry na kobereček, bylo zřejmé, že má hlava státu problém s nominantem na ministra zahraničí Janem Lipavským (Piráti). To pak Hrad oficiálně potvrdil. Přitom podle valné většiny ústavních právníků nemá prezident dle ústavy pravomoc premiérem navrženého kandidáta odmítnout. Miloš Zeman ale až do pondělí tvrdošíjně trval na tom, že Lipavského nejmenuje. Ovšem po schůzce s Petrem Fialou ustoupil a oznámil, že novou vládu jmenuje dnes, v pátek 17. prosince.

To, že to Fiala se svou vládou nebude mít hned od začátku lehké ale ještě neznamená, že budeme zavírat oči před případnými problémy nových členů vlády a ignorovat je. Ostatně to jsme ukázali už v otevřeném dopise Petru Fialovi, ve kterém jsme vyjádřili obavy z možného střetu zájmů nastupujícího ministra spravedlnosti Pavla Blažka. A na který nám Petr Fiala odpověděl.

Velice si vážíme dialogu nastupující vlády a jejího předsedy s občanskou společností. U předchozí vlády to zdaleka nebylo standardem. A věříme, že dnes už konečně budeme mít vládu, která bude stavět zájmy občanů nad své vlastní. Demokratičtí politici teď musí dbát na to, aby si důvěru občanské společnosti udrželi. Nezapomínejme, že podzimní parlamentní volby nebyly poslední.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku