Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Lež není názor, ale může být zbraň: Proč někteří politici zneužívají dezinformace?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Hrát si s naším myšlením a vodit lidi za nos. To jsou disciplíny, které ovládá spousta politiků a které jsou často také nástrojem jejich volebních kampaní. Úmyslné lhaní a překrucování informací už ale za “nevinnou politickou disciplínu” považovat nejde.

Takové jednání slouží primárně k rozeštvání nás všech a k rozproudění nenávisti. A to pak vede i ke snadnějšímu zisku politických bodů. Tuhle špinavou praktiku plnou bludů, která zkouší naši pozornost i nervy, pravidelně využívá třeba Tomio Okamura (SPD) nebo Andrej Babiš (ANO).

  • Andrej Babiš například nedávno sebevědomě prohlásil, že on je jediný, kdo navštívil slovensko-ukrajinskou hranici a mluvil s dobrovolníky a ukrajinskými uprchlíky. Na námitku novináře, že přece premiér Fiala byl dokonce v Kyjevě, Babiš odpověděl: “No jasně. Vzal ho s sebou Morawiecki do vlaku. To nebyla česká iniciativa.” Což ovšem není pravda. Petr Fiala byl naopak mezi prvními, kteří cestu na Ukrajinu iniciovali. O co tedy Andreji Babišovi jde? Poslanec Babiš celkem běžně pomocí překroucených faktů očerňuje své politické konkurenty. A ve chvíli, kdy v tomto bezbřehém lhaní vidí možnost, jak si urvat moc pro sebe, neštítí se nasednout na vlnu i těch nejnebezpečnějších dezinformací.

  • Plejádu nekonečného chrlení bludů a nenávisti umí velmi dobře i předseda Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura. Ten se teď musí z rozhodnutí soudu omluvit europoslancům za svá lživá tvrzení. Okamura totiž před lety prohlásil, že někteří europoslanci hlasovali pro uvalení sankcí na Českou republiku za nepřijímání migrantů. A to jednoduše nebyla pravda.

Pokud někdo ÚMYSLNĚ lže, manipuluje s pravdou a snaží se v lidech probudit nenávist, strach, agresi a další nepříjemné a nebezpečné emoce, těžko to může s “našimi lidmi” a “našimi spoluobčany” myslet dobře. A zvlášť vrcholní politici, kteří jsou velmi slyšet ve veřejnému prostoru a mají všeobecný vliv, by takové praktiky neměli považovat za “normální”. Záměrné obelhávání lidí není legitimní nástroj politického boje, ale extremistická a totalitní praktika.

Šíření dezinformací je jasné ohrožení demokracie, kterému nesmíme jen přihlížet. Tyto lživé či zavádějící informace, které padají z úst politiků, musíme vracet zpět do reality a nesmíme se jimi nechat zmást. Je velká výzva pro nás pro všechny, abychom tomuto dezinformačnímu zlu zvládli čelit a abychom ho snad i brzy porazili. I proto bude nově součástí našeho týdenního přehledu Zůstaň v obraze také krátký box, ve kterém vždy uvedeme na pravou míru jednu lživou či zavádějící informaci, která právě koluje na českém internetu.

Společně můžeme tohle dezinformační zlo vyhodit z ringu!

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku