Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Lex Dukovany opět zablokován

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Opozici se dnes v Poslanecké sněmovně již podruhé podařilo zablokovat schvalování zákona o přechodu k nízkouhlíkové energetice, tzv. lex Dukovany. Požaduje, aby vláda respektovala požadavky expertů na bezpečnost a z tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech vyloučila firmy z Ruska a Číny. Jejich účast na stavbě tohoto strategického objektu by totiž pro Česko znamenala značné bezpečnostní riziko a dlouhodobě by nás navázala na autoritářské režimy. Prosazuje ji však prezident Miloš Zeman a sama vláda, která odmítá ruské a čínské firmy z tendru vyloučit.

Ministr Havlíček se zase předvedl v rozhovoru pro Radiožurnál, kde potvrdil, že chyběl na doučování z demokratických principů. Dle jeho názoru je totiž třeba brát ohled, kromě bezpečnosti, také na ekonomické aspekty tendru a stlačit jeho cenu co možná nejníže. To by bylo v pořádku, kdyby to neznamenalo připuštění Ruska a Číny, a to přes všechna rizika, před kterými varovaly tajné služby a bezpečnostní experti. Třešničkou na dortu bylo tvrzení, že finální podobu tendru může případně schválit samo Ministerstvo průmyslu a obchodu, nikoliv celá vláda. Ba co víc, tendr lze podle jeho slov vyhlásit i bez schválení zákona.

Podobně tragický je i model financování, kde chybí např. stanovení maximální ceny za výkup elektřiny. Podle současné podoby návrhu případný rozdíl oproti tržní ceně zaplatí odběratelé, tedy občané. Jak upozorňují experti, výhled cen elektřiny je přitom velice nejistý.

Vláda je nicméně odpovědná Poslanecké sněmovně a je její povinností naslouchat její vůli, nikoliv ji obcházet, když se jí to hodí. Stejně tak je povinností vlády chránit svrchovanost naší země a minimalizovat bezpečnostní rizika, která nám můžou hrozit ze strany nepřátelských režimů.

Do voleb zbývá 230 dní. #rokzměny

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku