Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Lex Dukovany? Jednejte transparentně a nezaprodejte naši zemi

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Prohlášení Milionu chvilek o návrhu zákona týkajícího se přístavby jaderného reaktoru v Dukovanech:

Přístavba Dukovan má být největší veřejnou zakázkou v dějinách Česka. Jako taková zakřivuje politické prostředí naší země. A stala se dlouhou červenou nití, která se vine skrz téměř veškeré dění ve Parlamentu, na vládě i na Hradě. Je to zakázka tak velká, že překračuje volební období nejen této vlády, ale i mnoha dalších, na asi 60 let dopředu. To jsou dvě generace občanů. Dnešní postup bude mít tedy dlouhodobý dopad na domácí dění.

Z tohoto důvodu je klíčové, aby na podobě této zakázky panovala co nejširší politická shoda. Tuto logiku přece uznal i sám premiér Babiš, který se oháněl tím, že má shodu s opozicí. Jenže zůstalo bohužel jen u prázdných prohlášení a reálný postup je přesně opačný. Vláda se snaží protlačit vyhlášení tendru ve zkrácených termínech a bez snahy o politickou dohodu. Jde o postup daleko za hranicí legitimity.

Na největší zakázku jsou také kladeny největší nároky transparentnosti. Neočekáváme, že veřejnost dostane podrobnou zadávací dokumentaci a technické specifikace elektrárny nebo tajné dokumenty. Nicméně postup uzavírání smluv s ČEZem, vyjednávání o zákonu a spouštění tendru nesmí probíhat za zavřenými dveřmi, na základě lobbyistických tlaků a protislužeb. Hlavní jednání o podobě zakázky musí probíhat na půdě Poslanecké sněmovny, ne v pracovně Karla Havlíčka. Jde o klíčový precedens v naší politické kultuře. V tom, jak nakládáme s veřejnými penězi, jak se rozhoduje o národní bezpečnosti a jak jsou respektovány zásady demokratické dělby moci.

Nakonec nezapomeňme na událost, která nás čeká už za 176 dní. Jsou to tak důležité volby! Po nich budeme mít novou Sněmovnu a prezident by měl jmenovat nového premiéra. V ten moment přichází tah právě Miloše Zemana. Premiérem může jmenovat v podstatě kohokoliv, od tiskového mluvčího Ovčáčka až po bývalé příslučníky StB. Klíčovou kompetencí nebude politická podpora ve Sněmovně, ani schopnosti k výkonu premiérské funkce. Pro Miloše Zemana je klíčové, co může nový premiér prezidentovi slíbit na oplátku. Kdo bude ochotný přiklepnout Dukovany Rosatomu, ten má nezměrnou výhodu.

Blížící se volby představují také naději na odvrácení nejhoršího. Musíme v říjnu zvolit novou sněmovnu, ve které bude jasně převažovat demokratický hlas a vůle postupovat transparentně, s nejvyšší mírou respektu k Ústavě a demokratické kultuře. A to nejen ve všech strategických zakázkách, ale i v otázkách nezávislosti veřejnoprávních médií, střetu zájmů politiků nebo hranicích pravomocí prezidenta.

Proto žádáme současné opoziční strany, aby jasně deklarovaly, jak po volbách hodlají postupovat. Žádáme také, aby demokratické strany přezkoumaly všechny dosud učiněné kroky a v krajním případě se i vrátily na začátek celého procesu schvalování tendru, pokud by hrozilo, že nebudou ochráněny bezpečnostní a ekonomické zájmy veřejnosti.

Sněmovní volby jsou už za 176 dní a představují naději na odvrácení nejhoršího. Nejpozději tam "tunel Moskva - Dukovany" společně zarazíme.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku