Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Klíčový čas pro veřejnoprávní média. Koho poslanci zvolí do Rady ČT?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Následující týdny budou klíčové pro nezávislost České televize. Probíhá totiž volba čtyř nových členů Rady ČT, zásadního kontrolního orgánu tohoto veřejnoprávního média.

Radní mají na směřování ČT obrovský vliv. Mohou jmenovat a odvolávat jejího generálního ředitele, určují jeho mzdu a schvalují rozpočet televize a tím nepřímo ovlivňují tvorbu, kterou ČT produkuje. Proto je zásadní, aby v Radě ČT usedli takoví lidé, pro které jsou objektivní a nezávislá média veřejné služby důležitá a kteří je budou ve své funkci bránit, nikoliv záměrně poškozovat. V patnáctičlenné Radě se přitom už nyní formuje většina, která je vůči ČT velmi kritická. Deset členů loni hlasovalo pro odvolání dozorčí komise. Pokud budou na uvolněná místa zvoleni další odpůrci ČT, stejná většina by se brzy mohla najít i pro odvolání generálního ředitele.

JAK PROBÍHÁ VOLBA NOVÝCH RADNÍCH? Na čtyři místa, která se v Radě ČT uvolní v květnu, bylo podáno celkem 54 nominací. Všichni kandidáti se podrobí veřejnému slyšení před volebním výborem Poslanecké sněmovny. Ten už tento čtvrtek určí dvanáctku postupujících do užšího výběru kandidátů. Z nich plénum Poslanecké sněmovny v tajné volbě zvolí čtyři nové radní.

Oficiálně Rada ČT uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu činnosti České televize. Jenže nominované radní nakonec volí politici, a to hodně netransparentně. Kandidáty také občas navrhují spolky, které nevyvíjí žádnou činnost a jsou otevřeně napojeny na nedemokratické strany.

ZAČÍNÁ MĚSÍC ČESKÉ TELEVIZE! Chcete se dozvědět, jací lidé v současnosti v Radě ČT sedí a kdo usiluje o uvolněná místa? Pak nás bedlivě sledujte! V následujících dnech budeme zveřejňovat medailonky kandidátů a současných radních a ukážeme si, jaké názory zastávají. Česká televize patří veřejnosti. Pojďme si tedy říci, kdo o ní naším jménem rozhoduje.

Nechceme v Radě ČT další Xavery a Lipovské. Bez svobodných médií totiž nejsou ani svobodné volby! A ty jsou už za 206 dní.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku