Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Kličkování kolem předvolebního slibu. Dodrží budoucí ministr zemědělství koaliční dohodu?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

V koaliční smlouvě slíbily obě demokratické koalice zastropování zemědělských dotací pro velké agropodniky, které dominují na českém trhu. Jenže už před nástupem do funkce vyjádřil kandidát na ministra zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) obavy, že by necitlivé omezení dotací mohlo mít “fatální dopady” na české zemědělství. Podle Nekuly tedy není vyloučeno, že limit pro čerpání dotací velkými firmami nakonec zaveden nebude.

Přestože je obezřetnost jistě na místě, takové rozhodnutí by nejvíce prospělo “starým známým” aktérům. Asi nás tedy nepřekvapí, že tlaky ze strany největších agropodniků ovládaných Andrejem Babišem, rodinou končícího ministra zemědělství Miroslava Tomana a dalšími agrobarony na to, aby stropování neproběhlo, budou obrovské. Hraje se totiž o miliardy korun ročně na dotacích, o které by velké agrobyznysy mohly přijít.

Vzhledem ke střetu zájmů představitelů Babišovy vlády, nepřipadalo v minulém období zastropování dotací v úvahu. Předvolební slib obou koalic proto v této oblasti naznačoval možnost velké změny. Zástupci STAN a Pirátů na zastropování dotací a dodržení koaliční smlouvy stále trvají. Je tedy na místě sledovat, jak to s předvolebním slibem po Nekulových výrocích dopadne.

Další velká zkouška, která nastupující vládu čeká...

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/omezeni-dotaci-pro-agrofert-muze-to-mit-fatalni-dopad-varuje-pristi-ministr-181174

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku