Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Klíč ke zvolení demokrata drží v ruce voliči Pavla, Nerudové, Fischera a Hilšera

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Před pěti lety rozhodlo ve prospěch Miloše Zemana 152 184 hlasů. Po prvním kole posledních prezidentských voleb měl Jiří Drahoš slušně našlápnuto. Jak to ale dopadlo, všichni víme. Kupecký součet podobně orientovaných voličů prostě nezafungoval. „Okrsky, kde v prvním kole bodoval Hilšer, hlasovaly nyní jen mírně ve prospěch Drahoše.” (iRozhlas, 2018)

Nepříjemné déjà vu, nebo konečně demokrat na Hradě?

I tentokrát jsme měli před prvním kolem možnost vybírat hned z několika solidních kandidátů a naše hlasy se tak rozmělnily. Andrej Babiš se o své příznivce tolik dělit nemusel. Zatím jedeme podle stejného scénáře jako před 5 lety. Jak nám ale ukazuje sociomapa, scénář z roku 2018 se nemusí opakovat až do konce.

  • Vizualizace voličských táborů ukazuje, že preference voličů Danuše Nerudové, Pavla Fischera a Marka Hilšera jsou si podobnější, než se může na první pohled zdát. Jakákoli iluze propasti je skutečně jen iluzí a efekt kampaní. Propastný rozdíl v představách o budoucí hlavě státu je jinde.

  • U voličů na vrcholu „kopce demokratů” je vysoký předpoklad, že se budou před druhým kolem přesouvat k Petru Pavlovi ve velkém měřítku. Nic však není jisté a záleží na motivaci nadále se podílet na volbě hlavy státu i přes absenci první volby.

  • Voliči, kteří se nachází na „úpatí demokratického kopce”, jsou podle průzkumu ve svém odhodlání jít volit demokratického vítěze z prvního kola vlažnější. Ačkoliv jsou méně odhodlaní než voliči Nerudové, stále je pro ně Petr Pavel mnohem přijatelnější, než je jeho protikandidát. To, v jakém počtu přijdou právě oni, může volby rozhodnout.

Andrej Babiš může stále brát voliče ze svého nejbližšího okolí. Z demokratického tábora to půjde hůř. Jeho nejsilnější příležitostí je tak případná pasivita druhého tábora. Právě to mu může pomoci na Hrad.

Pokud patříte mezi voliče Danuše Nerudové, Pavla Fischera nebo Marka Hilšera, máte obrovskou možnost pomoci demokratovi na Hrad a zabránit tomu, aby ho ovládl populista. Nejít k volbám by pomohlo jedině Babišovi. Vraťme tedy prezidentskému úřadu důstojnost tím, že do něj zvolíme demokratického prezidenta.

Společně pro demokrata!

Kompletní analýzu, kterou vypracovala společnost QED Group s použitím dat NMS najdete zde.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku