Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

KDY SE DOČKÁME NOVÉHO VEDENÍ RADY ČT?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Radu České televize stále tvoří předseda Karel Novák a tři místopředsedové. Ve funkci však už podle tzv. “malé” novely zákona o ČT nemají dávno co dělat, volby nového vedení ale odkládají. O co jde?

Zmíněná novela vstoupila v platnost v říjnu minulého roku. Radu ČT tak podle změn, které přináší, tvoří 18 členů namísto dřívějších 15. Změny se dotkly i vedení Rady, místo tří místopředsedů má být pouze jeden a funkci předsedy a místopředsedy musí být rozděleny mezi nominanty horní a dolní komory Parlamentu.

Rada ČT si proto měla zvolit nové vedení – tedy předsedu a jednoho místopředsedu. Doposud tak ale neučinila a ještě v půlce dubna rozhodla, že termín posune až na září.

To znamená, že místopředsedů bude o dva více, i jedenáct měsíců od doby, kdy novela začala platit. Česká televize tak zaplatí na příjmech dvou přebytečných místopředsedů, kteří podle zákona nemají ve funkci co dělat, dohromady více než 1, 2 milionu korun.

Celý problém bude tento čtvrtek 9.5. od osmi hodin řešit sněmovní výbor pro mediální záležitosti! Pojďme se společně zeptat současného předsedy Nováka jak je možné, že stávající vedení bude ve svých funkcích téměř o rok déle než být mělo být. A proč Novák a jeho dva místopředsedové Pavel Matocha a Petr Šafařík nekompromisně kritizovali hospodaření bývalého generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, ale nevadí jim, když rozpočet veřejnoprávní instituce zbytečně financuje jejich honoráře.

Ukažme společně, že nám na veřejnoprávních médiích záleží. Nestíháte tam dorazit a klást s námi zvídavé dotazy? Nevadí! Můžete své obavy vyjádřit v e-mailu.

Můžete napsat předsedovi mediálního výboru Aleši Juchelkovi (ANO), jistě Vaše obavy a otázky nenechá bez povšimnutí.

Zde přikládáme inspiraci pro psaní e-mailů a přehled toho, co se ve čtvrtek bude dít.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku