Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Kdo vyšetří odpovědnost za podzimní vlnu pandemie, když žalobci ukončili prošetřování na samém počátku?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Státní zástupci znovu ukončili prošetřování trestního oznámení, které podal na vrcholné politiky advokát Petr Němec. Městské státní zastupitelství v Praze tak potvrdilo dřívější rozhodnutí žalobců z Prahy 1. Podle nich Andrej Babiš ani Adam Vojtěch nemohou za podzimní nárůst nakažených koronavirem.

Žalobci mají samozřejmě možnost kauzu odložit hned na samém počátku, ale proč na sebe berou tak velkou odpovědnost, když se jedná o zásadní případ? Pandemie stála již přes dvacet tisíc životů a přesto si dle posouzení žalobců nezaslouží důkladné prošetření?

Právě pochybnostmi o tom, že šetření státních zástupců z Prahy 1 nebylo důkladné, argumentoval advokát Němec ve svém podnětu Městskému státnímu zastupitelství. „Včasnost opatření by nesporně přinesla menší počet mrtvých, přičemž státní zástupce byl povinen posoudit, zda rozhodující subjekty měly potřebné informace.“

Žalobkyně Městského zastupitelství v Praze Táňa Dočekalová však podpořila původní rozhodnutí svého kolegy Zdeňka Michory z Prahy 1 s odůvodněním, že nelze zahájit trestní řízení na základě spekulací.

Jak řekl už politolog Fareed Zakaria, pro demokracii je nejdůležitější profesionální a nezávislá byrokracie. Naše země tedy potřebuje instituce, které budou profesionálně a nezávisle vykonávat úlohu pro kterou vznikly a na jejíž výkon jsou určeny peníze daňových poplatníků.

V této souvislosti můžeme připomenout osud ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně - ta neměla prezidenta soudit, ale pouze umožnit posouzení žaloby Ústavním soudem. Stejně tak jsou příkladem pomatení pravomocí i dnešní prezidentovy požadavky na odvolání ministra Jana Blatného a ředitelky SÚKL Ireny Storové. Podle Ústavy ČR je prezident součástí výkonné moci, ale není z výkonu své funkce odpovědný. Právě proto je jeho role v parlamentní demokracii spíše omezená. Jak velký díl koláče exekutivní moci tedy plánuje Zeman uzurpovat? Jak velký díl mu je Babiš ochoten předat?

Potřebujeme, aby Poslanecká sněmovna plnila primárně legislativní funkci a nehrála si na ústavní soudce. V tuto chvíli leží ve sněmovně několik set neprojednaných zákonů, které s koncem volebního období spadnou pod stůl. To není vizitka efektivně fungujícího orgánu legislativní moci.

Potřebujeme, aby rozhodnutí státních zastupitelství nezanechávala v občanech pochybnosti, že místo důkladného prošetření jednotlivých případů, bylo rozhodnuto hned na počátku, aniž by ke slovu byla připuštěna policie a celou věc projednaly nezávislé soudy.

Potřebujeme prezidenta, který bude v souladu s ústavou důstojně a v zájmu naší země vykonávat svou vyvažující roli v politickém systému. Nikoli člověka, který zneužívá autority úřadu pro své vlastní zájmy. Jako dnes, kdy prstem ukázal na politiky a úředníky, kteří stojí v cestě očkování neodsouhlasenou ruskou vakcínou Sputnik V. Náš prezident si nejspíš zase jednou popletl své pravomoci a svou roli v politickém systému.

Zdroje: irozhlas.cz 1, irozhlas.cz 2

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku