Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Kdo bude sestavovat vládu?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Nejasnosti ohledně aktuálního zdravotního stavu prezidenta a jeho schopnosti vykonávat svůj úřad dělají hokej v povolební situaci. Další zmatek však dnes odpoledne do celé situace vnesl také Andrej Babiš, který tvrdí, že mu prezident Zeman v neděli v Lánech slíbil, že ho pověří sestavením vlády. To je však v rozporu s jeho vlastním tvrzením, že na nedělní schůzce s prezidentem volby neřešil. Což ostatně už v neděli potvrdil i mluvčí prezidenta. Jaká je tedy situace?

  • Představitelé politických stran mohou zahájit vyjednávání i bez pověření prezidenta. Akt “pověření” Ústava ČR navíc nezná a jde POUZE O ZVYKLOST, která předchází samotnému aktu jmenování a umožňuje budoucímu premiérovi v klidu vyjednávat o vládě. Vyjádření Andreje Babiše proto nemá žádnou právní váhu.

  • Vláda ČR se podle Ústavy odpovídá Poslanecké sněmovně. V té nově zvolené mají demokratické koalice jasnou většinu 108 mandátů. Tyto koalice jasně deklarovaly vůli sestavit společnou vládu, v jejímž čele má stát Petr Fiala. V rámci dobrého fungování státu je tedy žádoucí, aby koalice s jednáním o podobě nové vlády nevyčkávaly - zvláště v situaci, kdy není známý zdravotní stav prezidenta. Případné jmenování Andreje Babiše premiérem by tedy šlo proti jasné většině a tedy i proti výsledku voleb.

  • Nejpozději 30. den po volbách, tedy 8. listopadu, musí zasednout nově zvolená Poslanecká sněmovna. I ta se může sejít bez prezidentova konání. Na ustavující schůzi si pak Sněmovna zvolí své nové vedení.

  • Následně podá dosavadní vláda demisi, a to do prezidentových rukou. V demisi pak dál vládne než prezident jmenuje nového premiéra. Vláda v demisi ale nemá oporu v Poslanecké sněmovně a nemůže tedy legitimně činit zásadní kroky (i tuto zvyklost už ale stihl Andrej Babiš v předchozím volebním období porušit). U těchto ústavních úkonů je tedy prezident v rámci standardní praxe nezastupitelný. Jak je to tedy s prezidentem? Plně respektujeme právo prezidenta na soukromí a na lékařské tajemství. Nikdo nežádá jeho přesnou diagnózu. Jak veřejnost, tak politici však potřebují vědět, zda je schopen vykonávat svůj úřad. Pokud toho aktuálně schopen není, je žádoucí mít představu, kdy se do svého úřadu plně vrátí. Případně, zda je potřeba ho zastoupit.

Na závěr připomínáme, že je to mlčení a mlžení Hradu, které vede ke zbytečným spekulacím. Nedůstojné divadlo dělá ze současného stavu hradní trio Mynář, Nejedlý a Ovčáček, kteří nepřípustně útočí na novináře. Na rozdíl od nich totiž novináři kvalitně vykonávají svou práci a zcela legitimně se ptají, zda stojí v čele naší země prezident, který je schopný vykonávat svůj úřad. Obzvlášť teď, v povolebním čase, kdy nastávají jeho ústavní povinnosti.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku