Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

K čemu se zavazuje vláda Petra Fialy v programovém prohlášení

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Dnes vláda Petra Fialy zveřejnila programové prohlášení, ve kterém představuje občanům co od ní mohou v období jejího mandátu čekat. 12. ledna pak s prohlášením předstoupí před Sněmovnu a bude ji žádat o důvěru. Většina bodů souhlasí s koaliční smlouvou i s předvolebními sliby. Které z těchto bodů navazují na dialog s občanskou společností a jak chce nová vláda zajistit demokratické principy?

ODPOVĚDNOST VŮČI VOLIČŮM A PARTICIPACE OBČANŮ

-> V prohlášení vláda opět deklaruje, že zlepší politickou kulturu. Konkrétně pak to, že na vedoucí pozice vybere poctivé, kompetentní a důvěryhodné osobnosti, které budou hájit zájmy ČR a nebudou ve střetu zájmů. Zároveň vláda v programu občanům slibuje, že budou moci na internetu sledovat, jak vláda svůj program plní. Kabinet také jasně deklaruje, že participující občanská společnost je v současné složité době jednou z nezbytných součástí fungujícího státu.

POSÍLENÍ NEZÁVISLOSTI MÉDIÍ

-> Důležitým bodem v prohlášení je také stabilní role veřejnoprávních médií. Vláda navrhuje rovnější volbu do Rady ČT a ČRo i to, že do systému volby zapojí Senát. Tyto změny právních předpisů slibuje prosadit už letos.

-> Současně má nový kabinet v plánu podpořit nezávislost médií tím, že budou média transparentnější v uvádění informací o vydavateli, majiteli a významných sponzorech. Tento krok může například znesnadnit velkým politickým hráčům anonymně šířit v médiích svou volební kampaň.

Obraně a zdůrazňování role veřejnoprávních médií se Milion chvilek věnuje dlouhodobě. Pro udržení nezávislosti veřejnoprávních médií je zásadní, aby výběr členů mediálních rad a jejich samotné fungování nebylo závislé na prospěchářských zájmech jednotlivých politiků. Proto tento bod v programovém prohlášení vlády velice vítáme a oceňujeme, že je nová vláda připravena hájit nezávislost veřejnoprávních médií a že na posílení jejich stability bude klást zvláštní důraz.

JUSTICE

-> Ministerstvo spravedlnosti plánuje předložit novelu zákona o státním zastupitelství, která přinese změny v postavení vedoucích státních zástupců. Vládní představitelé chtějí také schválit další zákony k posílení transparentnosti veřejné správy a prevenci a postihu korupce.

-> Vláda slibuje prosadit novelu zákona o střetu zájmů, která zabrání přílišné kumulaci politické, ekonomické a mediální moci.

-> Kabinet také chce vrátit působnost lustračního zákona na členy vlády. Tu minulá vláda zrušila, proto v ní mohl sedět Andrej Babiš, který neměl čisté lustrační osvědčení.

Po reformě zákona o státním zastupitelství a zavedení funkčních období vedoucích státních zástupců voláme už od roku 2018 a jsme velice rádi, že je to prioritou i pro novou vládu. Toto opatření by totiž mohlo přinést tolik potřebné posílení nezávislosti justice na aktuální politické reprezentaci. Obdobně vítáme snahu konečně efektivně zamezit střetu zájmů politiků.

BEZPEČNOST A BOJ PROTI DEZINFORMACÍM

-> Nová vláda si uvědomuje, že bezpečnost v současné době souvisí i s ochranou informačního a online prostoru. Už do konce roku 2022 proto vznikne na Úřadu vlády platforma pro efektivní postup proti dezinformacím a hybridním hrozbám. Vládní představitelé slibují prosadit taková opatření, která v souladu s demokratickými pravidly umožní lépe se bránit proti škodlivým dezinformacím aniž by byla narušena svoboda slova.

I my si uvědomuje, že působení dezinformací je jedním z největších problémů dnešní doby, který se rozhodně nevyplácí ignorovat. Dezinformace a dezinformační kampaně totiž mají vliv na rozhodování lidí, zejména pak v předvolebním období. Proto vítáme, že se nová vláda zasadí o řešení tohoto palčivého problému.

Vláda se v prohlášení zavazuje občanům k tomu, že slibovanou změnu myslí vážně. Předložila konkrétní kroky, které se bude snažit naplnit, a nezklamat tak důvěru lidí, kteří potřebují v této krizi stabilní vládu. Takovou vládu, která se nebude soustředit primárně na svůj osobní zájem a řešení svých vlastních problémů. Na rozdíl od minulého kabinetu navíc vede nová vláda už teď dialog s občanskou společností a věříme, že v něm bude nadále pokračovat. V současné komplikované situaci, provázené několika krizemi, sice nesmíme mít nereálná očekávání, nové programové prohlášení vlády je ale na cestě změny dobrým znamením. To ovšem neznamená, že politické kroky vládních představitelů přestaneme sledovat. Pořád hlídáme.

Celé prohlášení najdete zde: https://www.vlada.cz/assets/jednani-vlady/programove-prohlaseni/programove-prohlaseni-vlady-Petra-Fialy.pdf

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku