Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Je hlas pro Šlachtu i hlasem pro Babiše? S kým by šla Přísaha po volbách do koalice?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Volby se blíží a politické strany začínají mluvit o tom, s kým by si dokázaly představit případnou vládní spolupráci a s kým by naopak do vlády nešly. Jenže Robert Šlachta říká, že v tom jeho hnutí Přísaha “nemá jasno”. Co tedy v od jeho hnutí můžeme v tomto ohledu můžeme čekat? Šlachta je ve svých vyjádřeních velice opatrný a na dotazy týkající se koaliční spolupráce po volbách odpovídá vyhýbavě. Tvrdí, že se zatím s nikým spojovat nehodlá. No, budiž, teď jistě nemusí, ale co po volbách? Ani takový bojovník proti korupci jako je Robert Šlachta nemůže složit vládu sám. Bylo by od něj tedy fér, aby svým potenciálním voličům jasně sdělil, co od něj po volbách mohou čekat a zda mohou být jeho sliby (např. ten o prověření vládních nákupů v době pandemie) opravdové. Obzvlášť když dnes začal na sociálních sítích útočit na demokratické bloky kvůli tomu, že se prý “opičí” a v programu mají stejné věci, jako jeho Přísaha. Jenže demokratické bloky měly body - jako třeba právě vyšetření zakázek v covidu - ve svém programu už dávno. Na rozdíl od Šlachty, který s programem vyšel na světlo teprve minulý týden. Jak to tedy Šlachta má? Chtěl by zůstat v opozici? Nebo se snad bude chtít Přísaha po volbách domluvit na spolupráci s ANO?

Šlachta možná na internetových stránkách Přísahy hlásá, jak je hrdý na to, že za ním nestojí žádný velkopodnikatel, jenže model jeho hnutí až nápadně připomíná jiné populistické a podnikatelské projekty z minulých let. Náramně se třeba podobá Babišovu hnutí ANO nebo neslavným Věcem Veřejným Víta Bárty. Nová strana tedy nutně neznamená lepší stranu. Je jenom neprověřená mocí. A Šlachtova Přísaha spíš než naději vzbuzuje spoustu otázek a pochybností o svém směřování.

Například tu, jak to má Šlachta s Andrejem Babišem a případnou spoluprací s ANO. Vypadá to totiž, že sám Babiš už cítí koaliční potenciál. O Šlachtovi se vyjadřuje pozitivně - pronesl o něm například, že je to “hezký muž” i to, že to dělá dobře, protože postupuje stejně jako Babiš v roce 2013. Proč asi neoznačuje za hezké muže Ivana Bartoše (Piráti) nebo Petra Fialu (ODS)? Nebude to náhodou tím, že narozdíl od opozičních koalic Pirátů a Starostů, a SPOLU Šlachta nikdy povolební spolupráci s ANO a Andrejem Babišem jasně nevyloučil? Nebo je mu snad Babiš vděčný za to, že mu Šlachtův zásah na Úřadu vlády ve svém důsledku vlastně umožnil vstup do politiky a cestu k moci? Nebo to snad bude tím, že kromě této společné minulosti a společného tématu kampaně mají i společné lidi, kteří na jejich kampaních pracují? Přestože Šlachta stále tvrdí, jak si kampaň dělá sám, Andrej Babiš na něj prozadil, že pro Přísahu pracují lidé, kteří dříve pomáhali i ANO. Tedy bývalí kolegové Máry Prchala i samotného Babiše. Není tedy divu, že se Babišovi Šlachtova kampaň tak líbí. Otázka ovšem zní, jestli Babiše se Šlachtou bude pojit i společná (koaliční) budoucnost…

Suma sumárum - Přísaha Roberta Šlachty nám změnu k lepšímu nepřinese. Hlas pro ni totiž ve svém důsledku může vést jen k udržení Babiše ve vládě a k posílení moci ANO. Pojďte jeho kampaň vyvážit tou naší. Po volbách totiž potřebujeme skutečnou změnu a ne jenom vzletná hesla. Přidejte se spolu s námi k podpoře demokratických koalic v kontaktní kampani na → milionchvilek.cz/chcitozmenit . Když se zaregistrujete, ozveme se Vám a probereme, jak na to. Nebojte, nebudete na to sami. :)

Zdroje: Echo24, Forum24, iDnes, CNN Prima

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku