Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Jaká jsou rizika vítězství a jak jim můžeme předejít už teď?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Demokratické koalice vyhrály a my tak máme šanci na kultivaci naší politiky. Nadšení je určitě na místě. Je ale důležité si tuhle naději nenechat proklouznout mezi prsty. Nemůžeme pominout důležitá fakta, která tyto volby přinesly a rizika do budoucna, která je potřeba podchytit co nejdříve:

  • Vítězství demokratů bylo velmi těsné - o tom, zda strana překonala 5% hranici pro vstup do Sněmovny, rozhodovalo jen několik desítek tisíc hlasů. Stejně tak rozdíl mezi vítěznou koalicí SPOLU a druhým hnutím ANO bylo pouhých 35 765 hlasů.

  • Demokratické koalice měly v součtu 43 % hlasů. Ostatní hlasy připadly stranám, které by vzhledem k počtu mandátu měly být v opozici nebo se do Sněmovny vůbec nedostaly.

  • Milion hlasů propadlo, což znamená že milion lidí nemá ve Sněmovně zástupce, které si přáli.

  • Skoro 3 miliony lidí k volbám nešly.

  • Pokud vznikne vládní koalice SPOLU a PirSTAN (což by legitimně měla), ve Sněmovně nebude žádná demokratická opozice.

MUSÍME POČÍTAT S RIZIKY A NEPROMARNIT ŠANCI NA ZMĚNU Co tohle všechno znamená? Ve Sněmovně teď usednou se 108 mandáty demokraté a to je krok ke kýžené změně. K uzdravení demokratické společnosti ale jeden krok sám o sobě nestačí. Před novou demokratickou vládou i námi samotnými totiž stojí velké výzvy. Musíme počítat s výše zmíněnými riziky, které musíme do budoucna podchytit a zvolit jasné kroky, jak jejich eskalaci předejít. Už teď se ale ukazují dva možné způsoby, jak na to. Na čem tedy potřebujeme nyní akutně zapracovat?

(1) SPOJOVAT: V tuto chvíli je pro uzdravení našeho státu nutné neprohlubovat příkopy a naopak najít společnou řeč. K tomuto smíření rozdílných názorových táborů je ale zapotřebí otevřeného dialogu, který je znakem demokracie. Speciální výzva čeká i samotné demokratické strany, které musí přijít s politickými řešeními, která budou odpovídat na potřeby té části společnosti, která svými hlasy ve volbách hledala řešení v populismu a extremismu.

(2) POSÍLIT PRÁVNÍ SYSTÉM: Aby demokracie nebyla vachrlatá a její základní hodnoty nebyly ohroženy s každými volbami, je důležité stabilizovat naši politiku a určit zákonem jasné hranice. Můžeme pak předejít tomu, že bude někdo jen pro svůj vlastní zájem obcházet právní řád a hledat skulinky, které nejsou v souladu s demokracií. Koalice jsme vyzvali, aby slíbily, že budou vládnout bez ANO, extremistů a komunistů. Jedině pak může dojít k posílení právního systému, který bude pro občany fungovat jako pojistka. Proto je teď, po jejich úspěchu ve volbách, nutné aby koalice podnikly následující konkrétní kroky ke stabilizaci politické scény a úklidu po minulé vládě. S těmito body naší Výzvy koalice souhlasily. Bude potřeba:

  • aby po volbách do Poslanecké sněmovny vznikla z iniciativy nové demokratické vlády parlamentní komise, která dohlédne na nezávislé vyšetření vládních selhání v období pandemické krize.

  • aby nová demokratická vláda zlepšila systém kontroly, vymohla všechny nezákonně proplacené dotace a předcházela střetu zájmů politiků. Jednotlivá ministerstva pak musejí projít důkladným vnitřním auditem.

  • přijmout takovou změnu zákona o ČT a ČRo, která sníží vliv politiků na fungování veřejnoprávních médií.

  • aby v příštím volebním období došlo k adekvátní a dlouhodobě odkládané a potřebné reformě zákona o státním zastupitelství směrem k větší nezávislosti justice na vládě.

Už teď víme, že volbami to skutečně neskončilo. Ať se nám to líbí nebo ne, musíme s riziky do budoucna počítat a neukolébat se prvním, ač velkým, úspěchem. Demokracii musíme stále kultivovat a opečovávat. Vytrvejme v tom společně i nadále. Volbami to nekončí, volbami to začíná.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku