Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Jaká je budoucnost veřejnoprávních médií? Další pokus dovolby radních České televize se blíží!

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Poslanecká sněmovna bude mít v pátek 3. června další pokus zvolit chybějící radní do Rady České televize. Proč je rozhodnutí poslanců, kdo radu doplní, zásadní pro budoucnost veřejnoprávní televize?

Nová Poslanecká sněmovna měla možnost dovolit zbývající radní už na začátku dubna. To se ovšem nepodařilo. Do Rady ČT poslanci zvolili z pouze jednoho člena ze zbývajících šesti – bývalého ředitele ostravského studia ČT Ilju Racka. Tentokrát bude tedy Sněmovna volit pět nových radních, kteří budou kontrolovat chod České televize.

Aktuální obsazení Rady ČT není pro demokracii příliš radostné. Proti předsedovi rady Pavlu Matochovi a jeho spřáteleným radním je proto potřeba dovolit demokratickou protiváhu. Poslední roky – právě po příchodu nových radních, které do funkce protlačili poslanci SPD, KSČM a ANO – dochází v radě k opakovaným pokusům o znevěrohodnění veřejnoprávního média, což znamená zásadní ohrožení demokracie.

I když nové členy do Rady ČT volí poslanci, nesmí se jejich výběr řídit tím, kteří nominanti jim jdou na ruku. Rada musí zůstat politicky nezávislá! Česká televize jako médium veřejné služby musí už z principu sloužit veřejnosti a musí ji ze zákona předkládat objektivní, nestranné a vyvážené informace. A to nemůže splnit, pokud se ji budou politici skrze radu, respektive skrze konkrétní radní, snažit ovlivňovat.

Na výsledek dovolby jsme velmi zvědaví. Závisí na něm jeden z nepostradatelných pilířů demokracie a tím jsou NEZÁVISLÁ MÉDIA.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku