Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Jak vyřeší Babiš své trestní stíhání? Příští týden by o jeho vydání měla hlasovat třetí Sněmovna

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Opět kauza Čapí hnízdo. A zase další vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání Sněmovnou. Mohlo by se zdát, že se točíme v kruhu. Příští týden by totiž měla už třetí Sněmovna hlasovat o vydání Babiše k trestnímu stíhání v té samé věci. Babiš je totiž kvůli dotačnímu podvodu stíhán již od roku 2017.

Něco se však od roku 2017 změnilo: Babiš prohrál parlamentní volby a není premiér. Jeho “strana-firma” ANO odešla z vlády do opozice a ministerská křesla opustili loajální advokáti Babišových osobních zájmů.

Další vývoj kauzy Čapí hnízdo tak může být pro Babiše složitější, než tomu bylo doposud. Dotační podvod není navíc jedinou věcí, o kterou se policie zajímá. Stále běží i prošetřování neadekvátních nákladů na reklamu na Čapím hnízdě. Tedy prošetřování podezření na krácení daní firem Agrofertu.

Kromě kauz, o které se zajímá policie a které mohou skončit u soudu, zažívá bývalý premiér horké chvilky i kolem svého mediálního a byznysového impéria. Vládní většina totiž dala jasně najevo, že masivní střet zájmů, ve kterém vystupoval posledních osm let jakožto ministr financí a následně premiér, nepatří do středoevropské parlamentní demokracie a že jej nebude tolerovat. Nová vláda tak chystá novelu zákona o střetu zájmů. Podle té by Babiš ani jiný poslanec, senátor, či ministr nemohl vlastnit třetinu soukromého mediálního trhu. Nemohl by totiž vlastnit žádná média. Také možnosti čerpání veřejných dotací a získávání veřejných zakázek by měly mít své jasné limity, a to i pro řadového poslance.

Jak se může z téhle šlamastyky Babiš dostat ven? Jako řadový opoziční poslanec těžko. Nabízí se mu ale jedno elegantní řešení - získat funkci prezidenta.

  • Kauzy spojené s Čapím hnízdem - vyřešeno

Získáním prezidentského úřadu by bylo trestní stíhání pozastaveno po dobu výkonu prezidentské funkce. Pět let by důkazy a výpovědi ležely u ledu (pokud by nebyly na Hradě omylem skartovány) a je na právnících vyhodnotit, jaké jsou asi po pěti letech šance dobrat se před soudem spravedlnosti.

  • Střet zájmů - vyřešeno

Andrej Babiš by jako prezident mohl dál vesele vlastnit média a jeho podniky by mohly dál čerpat dotace či získávat veřejné zakázky bez omezení. Současná úprava střetu zájmů (a zatím ani její novela) totiž s ošetřením prezidentské funkce nepočítá. Prezidenta tak limituje pouze jeho morálka a etické principy.

Prezidentské křeslo by tedy bylo pro Babiše ideálním řešením a vše nasvědčuje tomu, že se rozhodl vydat právě touto cestou. Byť ještě oficiálně kandidaturu neoznámil a údajně nám ji až do podzimu neoznámí, jeho prezidentská kampaň již vypukla v plné parádě.

  • Svou práci poslance omezil na minimum, nepracuje v žádném výboru a má druhou nejhorší účast na hlasování (13 %). Neuchází se navíc ani o místo ve vedení Sněmovny, což je základ práce předsedy nejpočetnějšího opozičního klubu.

  • Místo toho Babiš koupil obytný vůz a začal s ním objíždět republiku. A i když to sám popírá, tomu se říká kontaktní kampaň.

  • Rozhodl se předat stranické žezlo ve svém politickém projektu ANO, aby byl vnímán jako nadstranický kandidát s přesahem. O víkendu na volebním sněmu ANO bude sice ještě předsednictví obhajovat, ale údajně naposledy. Do popředí hnutí tak vstupuje korunní princ Karel Havlíček a Alena Schillerová, o nichž sám Babiš mluví jako o svých možných nástupcích. (I když Schillerová teď otce zakladatele moc nepotěšila fotkami pávů za peníze daňových poplatníků. Uvidíme, zda-li jí tento škraloup odpustí, nebo ji budou fotografie stát místopředsednické křeslo).

Když má někdo dostatek financí, mediální a politickou moc a drzé čelo, může posouvat limity do nekonečna. Přesněji, až tam, kam mu to systém a voliči dovolí.

Andreje Babiše jako trestně stíhaného premiéra ve střetu zájmů jsme měli celé volební období. Trestně stíhaného kandidáta na prezidenta jsme tu, pravda, ale ještě neměli. Je ale potřeba dodat, že vyzkoušet se opravdu nemusí všechno. A že by to v tomto případě rozhodně nebylo ku prospěchu občanů ani naší země, ale pouze ku prospěchu Andreje Babiše. Ten totiž momentálně bojuje nejen o politické přežití, ale i o svou svobodu.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku