Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Jak porazit Babiše u voleb? Představujeme 3 pilíře Roku změny

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Máme plán. Přečtěte si, na jakých pilířích stojí Rok změny. Rok, ve kterém porazíme Andreje Babiše ve volbách. Předseda Milionu chvilek Benjamin Roll ho představil ve svém projevu na autoprotestu Masopustní jízda Prahou.

Milí a vzácní přátelé,

i přesto, že jsme v hluboké krizi a zdá se nám, jakoby cesta ven z krize byla v nedohlednu, přece se dennodenně nacházejí lidé jako vy, kteří svými chvilkami pro demokracii kultivují naši zemi. To, že jste přijeli sem a že nás právě sledujete na sociálních sítích, že jste pomohli finančně i organizačně s přípravami této akce, že po celé republice jsou stovky aktivních organizátorů a že desítky z nich přijeli, to všechno mi dodává naději. Pořád tu je dost lidí, kterým záleží na demokracii a jsou ochotni si pro ni najít chvilku. Stále je tu dost lidí, kteří chtějí žít v zemi, kde se daří svobodě a spravedlnosti, která má zdravou krajinu a kde každý může žít beze strachu, důstojně a rád.

I přesto, že vize takové země se zdá v nedohlednu, každý z nás může přispět k obratu. Čas se krátí. Za pouhých 236 dní nás čekají ty vůbec nejdůležitější volby. Za 8 měsíců přijde zásadní příležitost otočit volantem naší země a vyrazit lepším směrem. A Milion chvilek se každý den chystá, jak toho spolu s vámi všemi dosáhnout. Nyní vám povím, jak na to.

Každý z těch 236 dní bude bolet, ale za uplynulé roky víme zásadní věc. Není nás málo. A s vaší pomocí nás, aktivních demokratů, může být polovina republiky.

Cesta k volbám v Roce změny má pro nás 3 základní pilíře:

1) Bez svobodných médií nebudou svobodné volby!

Veřejnoprávní média během pandemie ukázala jak zásadní roli hrají nejen při informování o krizi, ale i o hlídání politiků a právě proto čelí čím dál většímu tlaku mocných, kteří se snaží si je ochočit, nebo v nich způsobit takový chaos, aby nemohla vykonávat svou práci. Tomu se musíme postavit. Na jaře nás čeká volba do další části rady ČT. K tomu tedy napneme své síly nejprve. Protože, když přijdeme o nezávislá média, již nikdy nebudeme mít záruku skutečně svobodných voleb.

2) Demokratické strany nesmí po volbách skončit v náruči hnutí ANO.

V květnu spustíme podpisovou výzvu, jejímž cílem bude zavázat demokratické strany k vyloučení jakékoli povolební spolupráce s hnutím ANO, s extremisty či komunisty. Požadovat budeme ale i konkrétní systémové změny, které bude po volbách potřeba přijmout, aby napříště už nebylo tak snadné ohrožovat demokracii v naší zemi.

3) Protest, který ukáže sílu občanské společnosti

Bereme vážně pandemickou situaci, ale jakmile to bude jen trochu možné, vyjdeme do ulic a jednou provždy uzavřeme a shrneme kapitolu těch nekonečných čtyř let pod vládou Andreje Babiše a vykročíme směrem k volbám. Když tomu situace stále nebude nakloněna, najdeme opět nějaký kreativní způsob jak to udělat bezpečně a přitom zachovat důraznost a hlasitost. Tak jako dnes!

To hlavní jste Vy!

Právě vy jste dalším pilířem. Změna je totiž na každém z nás.

Ten nejzákladnější skok k cíli záleží na každém jednom z nás v posledních měsících před volbami. Bude záležet na každém občanovi České republiky, který chce žít ve spravedlivější zemi. Vy, já a snad naši nejbližší víme, že je tu vážný problém, vážná politická krize, která musí vyústit v zásadní změnu směrem ke schopnějšímu, citlivějšímu a zásadovějšímu vedení státu. Ale mnoho lidí už láme nad politikou hůl, že to nemá smysl, většina mladých lidí má obavu, že politice nerozumí a bojí se do veřejného dění zasahovat. Mnoho lidí věří tomu, že jejich hlas nic nezmění. A na ty se musíme zaměřit. Vždyť dnes vidíme na každém kroku, jak se politika dotýká běžného života a že právě teď se rozhoduje o vývoji naší zěmě na desítky let dopředu.

A zároveň právě teď po 20 letech snad konečně bude mít hlas každého občana skutečně stejnou váhu. Ale k těm všem mladým nevoličům, prvovoličům a rezignovaným demokratům se dostaneme jedině s vámi. Právě s nimi budeme mluvit, právě je budeme inspirovat, že má smysl jít volit volit pro-demokratické strany. A já věřím, že síla a naděje tohoto rozhodnutí spočívá ve vás aktivních občanech z celé republiky. V lokálních hnutích, spolcích a místních skupinách aktivních občanů a v dodání informací a odhodlání mladým lidem. V tom je potenciál, který může volbami pěkně zamávat. Právě tam zaměříme svou energii v předvolebním období. Půjdete do toho s námi?

Chtěl bych vás, voliče demokratických stran, poprosit ještě o jednu věc. Nepodrážejme si vzájemně nohy. Výhled je jasný. Konec straky ve strakovce, vyřešení krize a poučení se z ní, prošetření všech křivd a náprava škod. Vyberte si stranu či koalici, které věříte a inspirujte alespoň jednoho k volbě pro spravedlivější budoucnost. Stačí jeden. Máme 236 dní. Volbami naše snažení o rozvoj demokracie neskončí, ale příležitost, kterou přinesou, nesmíme promarnit.

Startujeme, vyrážíme!

Benjamin Roll, předseda Milionu chvilek

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku