Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Jak je důležité míti veřejnoprávní média. Poslanci budou volit členy mediálních rad

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Úplně poprvé v historii jsme svědky války, která je živě přenášena v médiích. Díky kvalitní práci novinářů máme možnost vidět pravdivou tvář války na Ukrajině. To by ovšem nešlo bez ověřených informací, které v obrovské míře zajišťují média veřejné služby. Bez nich bychom se mohli lehce stát obětí lží a propagandy. A připomeňme, že ti, kteří se starají o to, aby veřejnoprávní média plnila svou nezastupitelnou roli, jsou i členové mediálních rad a poslanci.

Místo zdrcujících obrázků z bombardování Mariupolu bychom mohli vidět každodenní vystoupení hlavy státu, která by nás ujišťovala, že je vše v pořádku. Místo obrovské vlny solidarity evropských zemí bychom slýchali vymyšlené příběhy o tom, proč ze dne na den je bochník chleba o tolik dražší. Novináři by nemohli o válce na Ukrajině mluvit jako o “válce”. Příliv válečných uprchlíků, kteří přišli o svůj bezpečný domov, by byl prezentován jako invaze nebo třeba i nájezd turistů. Ano, i takto absurdním zprávám bychom byli denně vystaveni, kdybychom neměli veřejnoprávní média, ale média státní.

Kvalitní veřejnoprávní média jsou tak jakýmsi pomyslným štítem, který nás před nebezpečnou propagandou chrání. Veřejnoprávní média - tedy u nás Česká televize, Český rozhlas a Česká tisková kancelář - jsou znakem demokratického státu a mají v něm nepostradatelnou roli. Mají za úkol předávat veřejnosti informace o světě a pomáhají tak k utváření představ o životě kolem nás. Na podobě veřejnoprávních médií se podílí i členové mediálních rad - Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, Rady Českého rozhlasu a Rady České televize. A právě nové členy do Rady Českého rozhlasu a Rady České televize by měli poslanci volit už příští týden.

Bohužel ne všichni vybraní kandidáti do Rady ČT jsou zárukou kvalitního fungování veřejnoprávních médií. Někteří nynější radní mají tendence si roli veřejnoprávních médií vykládat svérázným způsobem a tím pak znemožňují České televizi kvalitně naplňovat svou funkci. Pokud by se k těmto radním přidali další, šlo by o zásadní ohrožení veřejnoprávní televize. A ohrožování veřejnoprávních médií je ohrožování demokracie.

Proto je důležité, aby poslanci na příští schůzi zvolili do Rady Českého rozhlasu a České televize takové kandidáty, kteří budou o média veřejné služby pečovat, nikoliv je ničit. V nejhorším případě bychom se pak jednoho dne mohli probudit do země, kde bychom na místo pravdivých a ověřených zpráv přijímali lživé a tendenční vysílání na objednávku některých politiků, kteří sledují jen vlastní mocenský prospěch.

Tomu nesmíme přihlížet. Dovolbu do mediálních rad budeme bedlivě sledovat.

K odběru každodenních aktualit z dění v mediálních radách, dění na Ukrajině i z české politiky se můžete přihlásit na https://milionchvilek.cz/zustan-v-obraze. Dvě minuty čtení a jste v obraze.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku