Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Jak hluboko se ještě propadneme? Protest Milionu chvilek proti cílenému rozkladu demokratických institucí

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

NECHCEME JÍT CESTOU MAĎARSKA A POLSKA

Milion chvilek pro demokracii uskuteční v neděli 1. března v Praze demonstraci na obranu demokratických institucí. K účasti na ní vyzve své příznivce ze stovek míst po celé ČR. Dalším krokem proti pokračujícímu ničení demokratických institucí politiky bude spuštění vlny protestních akcí ve všech krajských městech ČR, kterou spolek oznámí v neděli 16. února.

Pražský protest 1. března zahájí v 16:00 pochod Hradčanského náměstí na Staroměstské náměstí, kde od 17:00 začne demonstrace.

Na pražské akci nepůjde především o protest proti Stanislavu Křečkovi. Volba S. Křečka ombudsmanem je „jen“ obzvlášť křiklavým příkladem toho, jak jsou státní správa a významné instituce krok za krokem systematicky a záměrně politicky rozkládány a privatizovány. Účelová koalice ANO, SPD, KSČM a Hradu za asistence části ČSSD postupně a systematicky rozkládá důležité demokratické instituce, které mají kontrolovat pravidla a sloužit všem občanům, nikoli vybraným politikům.

Velmi brzy by mohla být další napadenou klíčovou institucí veřejnoprávní média. Už v březnu doplní Sněmovna nové členy Rady České televize a Rady Českého rozhlasu. Podle výběru užšího okruhu kandidátů je vážný důvod k obavám, že by to mohl být jeden z kroků na cestě k omezení či likvidaci jejich nezávislosti na politicích.

Několik příkladů ohrožení demokratických institucí státu:
Ochráncem veřejných práv se stal člověk, který naprosto popírá smysl této instituce. Poškodí to tisíce lidí, kteří potřebují ve státě zastání.
Kontrolovat nezávislost veřejnoprávních médií chtějí lidé, kteří jsou přímo či nepřímo napojeni na politiky. Hrozí nám, že se veřejnoprávní televize a rozhlas postupně stanou hlásnou troubou vlády, jak se tomu již stalo v Maďarsku (1).
Předsedou vlády je trestně stíhaný normalizační komunista a agent StB v obrovském střetu zájmů. Vlastní jeden z největších mediálních domů, který inkasuje z veřejných rozpočtů velké peníze.
Státní správa hájí zájmy Agrofertu, namísto prosazování zájmu občanů. Premiér si bere občany České republiky jako rukojmí.
Policie navrhla obžalovat předsedu vlády. Den poté byl náhle vyměněn ministr spravedlnosti. Nová ministryně, která je otevřeně napojená na Hrad a hájí zájmy Andreje Babiše, chystá novelu, jež má posílit vliv politiků na výběr nejvyššího státního zástupce. Zatím ještě nejsme tak daleko jako Polsko (2), jehož vláda se pokouší ovládnout justici takovým způsobem, že o tom již mluví celý svět. Trend omezování nezávislosti justice je ale zřejmý.

Mikuláš Minář, předseda a mluvčí Milionu chvilek pro demokracii, řekl:
„Nechceme demonstrovat proti Stanislavu Křečkovi, nýbrž proti cílené snaze politicky ovládnout a zničit instituce, které mají sloužit zájmu občanů, nikoli politiků.“
„Zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem není největším problémem naší země. Je to jen další ilustrace toho, co se v naší zemi už delší čas děje – někteří legitimně zvolení politici zneužívají svou moc k tomu, aby politicky ovládli a zničili demokratické instituce. Pokud to tahle půjde dál, stane se nakonec to, co v Maďarsku či Polsku. Justice, média, státní správa a veřejné zakázky budou podřízené politikům. V takové situaci už nelze hovořit o zcela svobodných volbách, protože vládní politici mají naprosto odlišné možnosti než opoziční. Vládní politici se zabetonují u moci pokřivením celého systému.“
„Tohle se děje i v České republice. Nejsme ještě tak daleko, ale jsme na šikmé ploše. Zvolení politici zneužívají moc k ničení institucí a systému. Chceme se proti tomu ozvat. Chceme to nahlas pojmenovat. Chceme dát najevo odhodlání tomu čelit. Je to naše ústavní právo. Je to naše občanská povinnost. Ať je každému jasné, co se v naší zemi děje.“

Kontakty
Mikuláš Minář, předseda a mluvčí spolku
Benjamin Roll, místopředseda a mluvčí spolku
Jan Piňos, kontakt pro média, [email protected]

---

(1) V nadcházejícím roce to bude rovných deset let, co se – po několikaleté přestávce – stal maďarským premiérem znovu Viktor Orbán. A začal otáčet Maďarsko pryč od demokracie. Kam se země v Orbánově éře posunula, dobře ukazují maďarská média, která premiér až na výjimky ovládl a využívá je k šíření vládní propagandy. To vše uprostřed Evropské unie, která tomu nijak nedokáže bránit.
„Evropská unie svou neschopností zasáhnout v klíčových momentech omezování svobody médií v Maďarsku pomohla maďarským úřadům, aby v tom dále pokračovaly,“ píše sedm evropských novinářských organizací v nové zprávě o maďarských médiích.
Zdroj: HlídacíPes.org

(2) Polská veřejnoprávní média mají nové vedení. Výměna přichází po tom, co prezident Andrzej Duda podepsal narychlo schválenou kontroverzní novelu mediálního zákona, která umožňuje vládě dosazovat do čela veřejnoprávní televize a rozhlasu své lidi. Dosud byla tato místa obsazována na základě veřejných konkurzů. Podle polského kabinetu jde o první krok v mediální reformě, další změny by měly následovat na jaře.
Zdroj: iRozhlas.cz

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku