Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

I autoprotest je shromáždění. V soudním sporu, který jsme vedli kvůli naší Masopustní jízdě Prahou, to potvrdil Nejvyšší správní soud

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Hluboký covid. Zákaz potkávání se kvůli riziku šíření nákazy. Zima. A jeden přešlap tehdejší vlády za druhým. Důvodů k úsměvu moc nebylo. Zato těch k vyjádření občanského nesouhlasu s nastalou situací bylo až až. Uspořádali jsme proto první online demonstraci, ke které se přes počítač či jinak připojilo 230 tisíc lidí. A o několik měsíců později jsme společně vyrazili na autoprotest - Masopustní jízdu Prahou. Magistrát, a v důsledku toho i policie, ale řekl, že shromáždění v autech není shromáždění. Což ovlivnilo průběh akce. A co hůř, takovéto rozhodnutí pro nás i ostatní organizace znamenalo omezení práva shromažďovacího. A tak jsme se s případem vydali k soudu. Jak to dopadlo? A jak to tehdy celé bylo?

Nezvládnutá koronavirová krize, otrávená Bečva, hrozící Ruská dostavba elektrárny Dukovany, Babiš ve střetu zájmů luxující náš stát, ohrožení veřejnoprávních médií, exekuce a arogance mocných… Takhle nějak vypadaly okolnosti, ve kterých jsme se v roce 2021 rozhodli uspořádat Masopustní jízdu Prahou. Několikakilometrovou kolonu alegorických vozů znázorňujících kauzy a problémy tehdejší vlády. Problémy, kterých bylo tolik, že už jsme je taky mohli měřit v kilometrech.

Shromáždění v autech, pro které jsme se rozhodli i s ohledem na epidemiologickou situaci, a které jsme řádně nahlásili, ale magistrát (a následně i policie) odmítl považovat za shromáždění a odmítl nám poskytnout součinnost. Prý právě proto, že šlo o protest v autech. Účastníci tak nemohli trasu jízdy projet nízkou rychlostí a v sevřeném celku. Museli při průjezdu městem dodržovat veškeré dopravní předpisy, tedy zastavovat na světelných křižovatkách apod., a v důsledku toho došlo několikrát ke smísení vozidel účastnících se Masopustní jízdy s ostatními auty v silničním provozu.

Soudní spor

O tom, že šlo o shromáždění ve všech slova smyslech tak, jak to uvádí právní řád, jsme ale byli i přesto přesvědčeni. Obrátili jsme se proto na soud a verdikt Nejvyššího správního soudu nám nyní po projednání dal za pravdu!

“Za nepochybné Nejvyšší správní soud pokládá, že svolaná akce byla shromážděním z hlediska Úmluvy a judikatury Evropského soudu pro lidská práva. [...] Nejvyšší správní soud neshledal přesvědčivé důvody, na jejichž základě by mohlo být konstatováno, že shromáždění za využití motorových vozidel a priori nelze pokládat za shromáždění podle shromažďovacího zákona. Uzavírá proto, že shromáždění ve smyslu shromažďovacího zákona může mít formu shromáždění osob ve vozidlech (stacionární shromáždění ve vozidlech) i pohybujícího se konvoje vozidel (mobilní shromáždění ve vozidlech), jsou-li splněny znaky shromáždění.“

Případ se teď vrací zpátky k novému jednání před městským soudem. Ten by ale měl brát v potaz stanovisko Nejvyššího správního soudu. Jde tak o další “boj”, který jsme jako občanská společnost vybojovali. Ne jen pro nás a účastníky našich akcí. Ale i pro ostatní neziskovky, spolky, nebo organizátory akcí ve veřejném prostoru. Aby se shromáždění a akce, na které máme jako občanská společnost právo, po právu i konaly. A aby, když to tak není, i díky našim námitkám a vyhraným soudním sporům vznikl pozitivní precedens i pro ostatní. A právě to se teď povedlo! Pokud by tedy znovu, a pevně doufáme, že ne, nastal scénář, který připomíná spíš než řízení státu tragikomedii o České republice, kde vládne chaos, a kde arogance a neschopnost mocných přesáhla všechny meze, víme, že se můžeme společně ozvat. Ne jen na náměstích nebo sociálních sítích, ale i formou autoprotestu. A víme, že tuhle možnost budou mít i ostatní aktivní občané. Nejsme sami. A právo musí platit pro všechny stejně!

Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku