Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Hrozí Babišovi další soud? Státní zástupci vrátili reklamní větev kauzy Čapí hnízdo na stůl

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Policie i dozorující státní zástupce při šetření tzv. reklamní větve kauzy Čapí hnízdo pochybili, konstatovalo dnes Vrchní státní zastupitelství v Praze. Odložení případu, ve kterém jsou dvě Babišovy firmy podezřelé ze snížení vlastního daňového základu o 270 milionů korun, tak není pravomocné. Co konkrétně za rozhodnutím státních žalobců stojí?

Podle dohlížejících žalobců (Vrchní státní zastupitelství v Praze) policie nesprávně určila okruh poškozených subjektů. Což znamená, že vyšetřovatelé nedali možnost podat stížnost proti zastavení případu všem finančním úřadům, ale pouze tomu centrálnímu. A státní zástupce, který kauzu dozoroval, chybu policistů nenapravil. Případ, ve kterém kriminalisté šetří možný daňový delikt firem z holdingu Agrofert za reklamu na farmě Čapí hnízdo, je tak opět na stole.

Není překvapivé, že státní žalobci odložení případu zvrátili. Překvapivé naopak bylo, že se policie před několika týdny rozhodla případ odložit. Zajímavý je například názor znalce z oboru Pavla Svačiny, který pro server Seznam Zprávy analyzoval klíčový posudek policie. Znalec Svačina zpochybňuje částečně argumentaci státního zastupitelství, které tvrdilo, že bylo v pořádku případ zastavit. Posudek firmy Proscon, který hrál důležitou roli v rozhodnutí zastavit vyšetřování, vykazuje podle Svačiny zásadní odborné nedostatky. Uvidíme, zda-li se i na tyto aspekty při dohledu Vrchního státního zastupitelství dostane.

  • Je tedy možné, že i tzv. reklamní větev kauzy skončí u soudu.
  • Může tak jít o další ze série soudních stání, které by musel Andrej Babiš podstoupit. Zrovna dnes se například musel omluvit Janě Filipové za lživé tvrzení o placených demonstrantech na protestech proti jeho politickému angažmá. Soud s Filipovou totiž definitivně prohrál.
  • A v pondělí 12. 9. musí k soudu znovu, protože se koná první státní v kauze dotačního podvodu na farmě Čapí hnízdo.

… tímhle tempem bude Andrej Babiš u soudu brzo jako doma.

Foto: ČT24

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku