Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Hnutí STAN vrátí všechny firemní dary, které od voleb dostalo

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Včera předseda Hnutí STAN Vít Rakušan oznámil, že STAN vrátí všechny dary právnických osob, které na účet hnutí přišly po parlamentních volbách. Podle jeho slov jsou finance hnutí v souladu se zákonem, ale Starostové nechtějí riskovat ztrátu důvěry občanů. Proto se rozhodli, že nebudou přijímat žádné dary od firem, dokud nebude změněn zákon o financování politických stran.

Signál, že někteří politici naslouchají občanům, plní předvolební sliby a jsou si vědomi, že důvěra občanů v politiku je velmi křehká, je nesmírně pozitivní. Pro udržení důvěry občanů musí politici někdy udělat víc, než jen to, co vyžaduje současný zákon.

Novela zákona by tak mohla být systémovým řešením, díky kterému by jednotlivé strany nemusely individuálně nastavovat míru průhlednosti stranických financí. Upřesnění pravidel financování politických stran prostřednictvím novely, by totiž nejasnostem předešlo. Jedním z aktuálně problematických bodů, je například financování stran a hnutí od trestně stíhaných osob. Bude ještě zajímavé, jak se k této otázce postaví velký kritik Starostů (a ostatně celé nové vlády) Andrej Babiš. Babiš byl, a pravděpodobně zase bude, trestně stíhanou osobou, která několik let financovala svou “stranu-firmu” ANO. Všechny tyto transakce jsou ostatně na účtu ANO stále dohledatelné. Babišova kritika Starostů tak v tomto případě jen potvrzuje jeho oblibu v pokrytectví a lžích.

Hozená rukavice do ringu politické kultury. Výzva pro STAN i ostatní strany

Přijmout odpovědnost nad rámec zákona je cesta ke změně a kultivaci politické kultury. V tomto ohledu hnutí STAN potěšilo občany a nastavilo pro sebe i pro své politické konkurenty laťku vysoko. Jsme zvědaví, jaké závěry přinese tento týden jednání vládní koalice k otázce odjezdu Jana Farského na zahraniční stáž. Přístup k výkonu poslaneckého mandátu a dodržování předvolební koaliční smlouvy s partnery je totiž také součástí politické kultury. A tu se vládní strany zavázaly pozvednout.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku