Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Havlíčkovo ministerstvo nestihlo zavést opatření proti střetu zájmů

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Už pozítří by měla uplynout lhůta, do které má Česká republika poslat do Bruselu dopis týkající se opatření proti střetu zájmů. Má v něm popsat, co Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) učinilo pro zlepšení kontroly střetu zájmů při čerpání evropských dotací. MPO pod vedením Karla Havlíčka (ANO) ovšem nebylo schopné požadovaná opatření zavést. A tak požádalo Evropskou komisi o další odklad. Je to vůbec překvapivé, když se střet zájmů týká zejména našeho premiéra? A když české úřady, které mu mají zamezovat, jsou obsazeny právě premiérovými lidmi? Nebo snad ministerstvo “nestíhá” implementovat opatření kvůli blížícím se volbám?

Evropská komise přitom už na konci srpna varovala, že pokud Česká republika systém nezlepší, může dojít k pozastavení evropských dotací. Projekty českých firem, které už byly financovány z českého státního rozpočtu, by tedy nebyly proplaceny z evropských fondů, dokud by nedošlo k nápravě. Evropští úředníci kritizovali především resort průmyslu a obchodu (MPO), který nyní o odklad požádal. Ten už měsíce zavedení některých opatření zdržuje a otálí s nimi. A to jen proto, aby nemusel poškodit zájmy svého šéfa Andreje Babiše, premiéra, vlastníka několika firem, médií a politické strany.

Babiš neustále opakuje, že ve střetu zájmů není. A proto musíme připomínat, že audit jednoznačně prokázal, že porušuje zákony a Agrofert čerpal dotace neoprávněně. Naše země potřebuje premiéra, který nebude vyčerpávat úřady svými problémy a nechá je pracovat pro občany. Tak jak mají. A nikoli pouze pro premiéra a jeho podniky.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/stret-zajmu-ministerstvo-prumyslu-kontrola-dopis-evropska-komise-varovani_2109060500_tec

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku