Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Fiala přesvědčil Zemana. Prezident bude respektovat ústavu

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Designovaný premiér Petr Fiala dnes opět jednal s prezidentem Milošem Zemanem o dalším postupu ohledně jmenování nové vlády na zámku v Lánech. Fiala nečekaně dosáhl toho, aby prezident začal konečně respektovat ústavu a pravomoci, které mu dává. Fialovu vládu tedy Zeman v pátek 17. prosice v 11 hodin jmenuje jako celek, tedy včetně Jana Lipavského (Piráti) na postu ministra zahraničí. Oceňujeme jednotný postoj vládní koalice ve vyjednávání i to, že premiér uhájil Lipavského jako kandidáta na ministerský post.

Zároveň jsme rádi, že nedůstojné divadlo a dohady ohledně pravomocí ústavních činitelů jsou, alespoň dočasně, pryč. A že nastupující kabinet může konečně začít řešit nehezké dědictví odcházející vlády Andreje Babiše. Což rozhodně nebude snadné. Mimo koronavirovou krizi se bude muset vypořádat např. se sestavením nového státního rozpočtu, energetickou krizí a nedůvěrou občanů ve vládu a její nařízení. Na začátku července Českou republiku navíc čeká předsednictví Radě Evropské unie, takže je vhodné, že se na něj ministr zahraničí bude moci včas připravit.

Podle Petra Fialy by nová vláda mohla získat důvěru Poslanecké sněmovny do 12. ledna. Doufáme, že se jí podaří udržet si i důvěru občanů, se kterou bohužel prezidentovo jednání v minulých týdnech dost zamávalo.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku