Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Evropská komise odmítá zveřejnit stanovisko k auditu

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Minulý týden bylo do Česka podle zpráv médií zasláno stanovisko Evropské komise ke střetu zájmů premiéra Babiše. Evropská komise trvá na závěrech auditu, podle něhož má český premiér stále prospěch z hospodaření Agrofertu. S politováním sledujeme neochotu Evropské komise stanovisko zveřejnit. Komisař pro rozpočet a správu Johannes Hahn na včerejším jednání Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu prohlásil, že závěry zprávy jsou důvěrné a on údajně “nedostal povolení českých úřadů k jejich zveřejnění”. Cílem Komise prý není cokoliv tajit, svůj netransparentní přístup schovává za neurčitou nutnost chránit důvěrné informace. Ministerstvo pro místní rozvoj naopak tvrdí, že mu Evropská komise doporučila zprávu nezveřejnit.

Postoj Evropské komise považujeme za nešťastný a v rozporu s rezolucí Evropského parlamentu přijatou v červnu. Ta po Komisi požaduje absolutní transparentnost a zveřejnění stanoviska. Jak v minulosti navíc prohlásila evropská ombudsmanka, existuje jasný veřejný zájem na tom, aby ke zveřejnění došlo. Úřad ombudsmanky tak chce učinit samostatně. Podle Komisaře Hahna je ale nyní “férové počkat na reakci české strany, zhruba do konce prvního kvartálu roku 2021”.

Je zřejmé, že střet zájmů premiéra Babiše trvá. Kvůli němu jsou nyní přímo ohroženy dotace České republice. Žádáme Evropskou komisi, aby vůči veřejnosti byla absolutně transparentní a respektovala právo občanů na informace. Zároveň žádáme o rozkrytí konečných uživatelů dotací, které požaduje česká legislativa. Jakákoliv snaha o zatajování zbytečně podrývá důvěru v evropské instituce a právní stát.

Záznam z jednání Výboru pro rozpočtovou kontrolu

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku