Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Evropská komise neproplatí 100 milionů dotace na toustový chléb z Penamu

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Evropská komise rozhodla, že neproplatí dotaci 100 milionů korun na lepší tousty značky Penam (ze svěřenského fondu Andreje Babiše). Dotaci už holding Agrofert obdržel od České republiky, tedy z peněz náš všech, podle Bruselu však neoprávněně. Podmínkou získání dotace byla především inovativnost projektu, kterou podle nezávislých hodnotitelů Evropské komise toustová linka nesplnila.

O jakou inovaci se jednalo? „Inovace spočívá v uvedení tří zcela nových produktů na trh bez konzervačních látek a se sníženým obsahem soli,“ brání dotaci pro Agrofert české úřady. Tedy odebrání ingrediencí, které do normálního chleba vůbec nepatří nebo jenom v omezené míře, prezentuje Agrofert jako inovaci. „Kontroloři (Evropské komise) ale zjistili, že pekárna ve skutečnosti použila už existující technologii. Projekt tak podle nich nebyl inovativní. „Je to pouze kvalitativní úprava produktu, který žadatel – a stejně tak i jeho konkurenti – už vyráběl,“ pokračují kontroloři.”

Evropská komise tedy potvrdila, že Agrofert (Andrej Babiš), za vydatné pomoci českých úřadů, tahá peníze z našich kapes v rozporu s pravidly pro čerpání dotací. A proto je odmítá proplatit. A co české úřady? Namísto urychleného zjednání nápravy ministerstvo průmyslu a obchodu rozjelo několikakolovou korespondenční tahanici s evropskými orgány a odmítá peníze po Penamu zatím vymáhat.

Agrofert (překvapivě) dotaci v žádném případě vrátit nehodlá a nevylučuje, že se bude bránit soudně.

Kolik peněz nás premiér ve střetu zájmů už stál a ještě bude stát?

Do voleb zbývá 325 dní. #rokzmeny

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku