Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

DUKOVANY - píšeme poslancům

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Pozor, nebezpečný zákon ve sněmovně!

Milí a vzácní přátelé,

vláda Andreje Babiše chystá rozšíření jaderné elektrárny v Dukovanech. V souvislosti s tím připravila návrh nebezpečného zákona o opatřeních k přechodu České republiky k nízkouhlíkové energetice. Podle tohoto zákona nachystala i výběrové řízení na dodavatele (tendr).

Napište poslancům

Pošlete poslancům zprávu, ve které jasně dáte najevo, že si nepřejete, aby zákon v této podobě schválili. Prosím neodkládejte to na později. Později už může být vše ztraceno. Sněmovna bude o zákonu hlasovat již v pátek 4. prosince.

Vzor takové zprávy naleznete pod tímto odkazem, e-mailové adresy všech poslanců najdete zde.

Sledujte živý přenos Milionu chvilek: 3. 12. (čtvrtek) v 16.45 hod na našem Facebooku.

Několik slov k tendru: Proč bychom se měli mít na pozoru?

Vláda není schopna ani ochotná zaručit, že v připravovaném tendru bude kladen důraz na ochranu a bezpečnost České republiky. Může se tak stát, že se do našich záležitostí začne vměšovat třeba Rusko nebo Čína. V Maďarsku a ve Velké Británii už se tak děje.

ČEZ prý z účasti na tendru nehodlá nikoho vylučovat, přestože všechny bezpečnostní služby České republiky, ministerstvo zahraničí, ministerstvo vnitra,… ti všichni varují před účastí dodavatelů z Ruska a Číny.

Nebezpečný zákon: Nástroj k tunelování veřejných peněz

Proč je nový návrh zákona nebezpečný? Podle současného znění bude stát z veřejných prostředků pro ČEZ zajišťovat bankovní půjčky, bankovní záruky i dluhovou službu. Navíc se stát zavazuje, že na dalších minimálně 30 let zaručí ČEZu takové výkupní ceny elektřiny, které ČEZu zaplatí vloženou investici a zaručí i tzv. přiměřený zisk. V praxi tak stát bude drahou výrobu elektřiny v Dukovanech dotovat ze státního rozpočtu nebo ji nechá zaplatit odběratele v ceně elektřiny. A bude to hodně drahé!

Za tento zákon můžeme zaplatit vysokou cenu

Už dnes ceny energie z jiných zdrojů válcují výrobu z jádra a uhlí. A co teprve za 30 let. Závazek státu není v návrhu zákona nijak zastropován, takže stát nebude mít v budoucnu žádné nástroje, jak náklady na výstavbu pohlídat nebo omezit. Parlament se tímto zákonem vzdává své suverénní pravomoci nás zastupovat a vykonávat kontrolu moci.

Co se děje ve sněmovně?

Nebezpečný zákon se snaží protlačit koalice ANO, ČSSD, KSČM a SPD. Projednávání zákona v Poslanecké sněmovně je provázeno nebývalou arogancí. Na otázky a připomínky opozičních poslanců předkladatelé zákona neodpovídají, poslanci dokonce nedostávají ani vyžádané odborné podklady.

Andrej Babiš také na poslední chvíli a bez odůvodnění zrušil jednání Bezpečnostní rady, která měla zákon projednávat. Hlasovací mašinerií ANO, ČSSD, KSČM a SPD neprošel minulý týden ani jeden z návrhů opozice, která navrhovala přerušení jednání do doby, než budou k zákonu doplněny další informace. Aby toho nebylo málo, sněmovna schválila zkrácení doby projednání před třetím čtením a závěrečným hlasováním – na jeden týden (tedy do pátku 4. prosince)!

Již tento týden se rozhodne

Poslanecká sněmovna se tedy již tento týden chystá schválit projekt, který ohrožuje bezpečnost naší země, je finančně nevýhodný a v době propukající ekonomické krize už zcela nesmyslný.

Mějme prosím na paměti, že do voleb zbývá už jen 318 dní a Rok změny se krátí.

Za tým Milionu chvilek pro demokracii

Benjamin Roll

P. S. V případě, že se nám v tomto týdnu společnými silami nepodaří nebezpečný zákon zastavit, budeme sledovat další kroky zákonodárců, vlády a ČEZu. Budeme hledat další cesty, jak zabránit ohrožení naší země i tunelování státního rozpočtu.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku